Zabpehely – a sokoldalú gabona

A zab (Avena sativa) egy igen hasznos vitamin-, ásványianyag-, rost- és szénhidrátforrás, amit elképesztően sokoldalúan használhatunk étrendünkben. 😋
A szó hallatán elsőre talán mindenkinek egy finom zabkása ugrik be, de ennél sokkal több lehetőség rejlik benne! Csökkenti a koleszterinszintet, egyenletes vércukorszintet biztosít és támogatja az emésztést is. Hasznos fehérjeforrás, nem hiába szerepel ilyen előkelő helyen a reggelik sorában a zabpehely.

A zab eredendően gluténmentes (de sokszor együtt termesztik más, glutént tartalmazó gabonafélékkel, ezért keresztszennyeződés előfordulhat), így a mentes étkezést követőknek is értékes alapanyag lehet a konyhában.

Használhatjuk lisztként édes és sós süteményekhez vagy akár panírozáshoz, rántásokhoz is. A zabkása elengedhetetlen alkotóeleme, de házi granola készítéséhez is tökéletes. Lehet belőle palacsinta, vagy éppenséggel zöldségfasírt alkotóeleme is, a felsorolást pedig estig folytathatnánk.
Hosszú lista helyett viszont érkezünk inkább néhány recepttel, ami megmutatja, milyen változatos alapanyag is ez a kis apró gabona. 😉👇

Édes finomságok…

reggelire


Több korábbi cikkünkben is megosztottunk már veletek számos zabkása receptet, ezek közül nekünk az ,,overnight” kásák a kedvenceink, hiszen minimális esti előkészülettel reggelre ,,magától” elkészül a finomság. 😋😉👌
Természetesen kiürült POLCZ befőttesüvegben készítjük, így másnap csak fölkapjuk és már indulhatunk is az irodába! Az alap elkészítése végtelenül egyszerű, a feltéteket pedig mindig az aktuális kedvünk és a szezon kincsei határozzák meg. 🍎🍐🍇🍂

Hozzávalók:

  • 3 ek zabpehely
  • 150 ml növényi tej
  • 1 ek méz

Így készül:

ha életetekben először készítetek otthon zabkását, akkor kezdjétek a főzés nélküli, úgynevezett overnight vagy másnapos verzióval, melynek lényege, hogy éjszakára – úgy 5-6 órára – mézes tejbe áztatjátok a zabpelyhet és reggel már fogyaszthatjátok is.🤩🌙 Ez egy hideg változat, melyet másnap reggel ízesíthettek szinte bármivel, például vaníliás túróval és gyümölcsökkel, fahéjas almával és szilvával vagy krémes mogyoróvajjal és körtével.🍐🍎🥄 Mindenhogy mennyei és akár egyből munkába is magatokkal vihetitek!🤓

Az ,,overnight” kásák mellett a granola is nagy kedvencünk, ezúttal egy házi verziót mutatunk nektek belőle. Tele van isteni, roppanós magokkal és sok-sok zabbal, így garantáltan energiadúsan indul majd a reggeletek tőle!

Hozzávalók:

  • 100 g zabpehely (nagy szeműt javaslunk)
  • 100 g pekándió
  • 100 g vegyes magkeverék (mandula, mogyoró, kesudió)
  • 100 g tökmag, napraforgómag keverék
  • 3 evőkanál kókuszolaj
  • 1 evőkanál őrölt fahéj
  • 3 evőkanál agavé szirup
  • 100 g mazsola vagy aszalt áfonya.

Így készül:

a magokat durvára vágtuk, majd a száraz hozzávalókat egy nagyobb keverőtálban összemixeltük. Egy külön tálban a kókuszolajat, az agavé szirupot és a fahéjat összekevertük, majd az egészet ráöntöttük a száraz alapanyagokra és jól átkevertük.
Ha ezzel megvagyunk, az egész mehet egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és 35-40 perc alatt készre sütjük 160 fokon (légkeveréses fokozaton).
Fontos, hogy 10-15 percenként érdemes átforgatni a granolánkat, nehogy odaégjen.

uzsonnára

Az egyik legjobb dolog, ami a zabpehellyel történhet az, hogy isteni keksz készül belőle. Pikk-pakk összedobható és napokig eláll zárható tárolóban. Két étkezés között mennyei, energiát adó nassolnivaló, ráadásul sok alapanyag sem kell hozzá…legalábbis ehhez a verziójához. 😍💪 Persze ízlés szerint feldobhatjátok például csokival, kandírozott gyümölcsökkel vagy különféle fűszerekkel is.

Hozzávalók:

  • 2 bögre zabpehely (érdemes aprított zabot választani, vagy összedarálni, ha inkább a liszt állagot szeretitek)
  • 2 érettebb banán
  • 1 tk fahéj
  • aszalt áfonya
  • 1 db tojás
  • 2 evőkanál mogyoróvaj.

Így készül:
ez bizony nem lesz egy bonyolult recept, ugyanis mindent jól összekeverünk és már mehet is a sütőbe. 😅
Először a banánokat egy villával pépesre törjük, majd mehet bele a többi hozzávaló. Közepes golyókat formázunk a masszából, majd egy sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatjuk őket. A golyókat egy kanál/spatula segítségével kilapítjuk úgy, hogy a sütik ne érjenek össze, majd 20 perc alatt aranybarnára sütjük őket 200 fokon.

Sós kedvenceink

Ahogy azt korábban már elkezdtük sorolni, a zab nem csak édességekhez és reggelihez tökéletes, hanem bizony sós finomságokhoz is. A zabpelyhet aprítóban összetörve akár lisztet is készíthetünk belőle, ami tökéletes panírozáshoz (bár ehhez a zabpehely is remek), kenyérsütéshez, süteményekhez.

Emellett akár ,,fasírtot” is készíthettek zabbal, mi most egy mennyei cukkinis-répás verziót mutatunk nektek.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini hámozva, lereszelve
  • 2 közepes répa hámozva, lereszelve
  • 1 tojás
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma aprítva
  • bors, só
  • 100 g zabpehely (aprószemű vagy darált)

Így készül:
a cukkinit és a répát meghámozzuk, lereszeljük, majd megsózzuk és körülbelül 10 percre állni hagyjuk, hogy levet eresszen. Addig a hagymát, fokhagymát fölaprítjuk/összetörjük.
Ha levet eresztett a cukkini, egy konyharuhába töltjük és addig csavarjuk, amíg az összes levet ki nem nyomkodtuk belőle. Ezután mehet hozzájuk a tojás, hagymák, fűszerek és a zab, majd összekeverjük a masszát és közepes golyókat formázunk belőlük.
A golyókat sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, majd egy kanál vagy spatula segítségével kilapítjuk őket. Mehetnek is a sütőbe, ahol 180 fokon 35-40 perc alatt készre sütjük.

Tökéletes feltét egy finom POLCZ készétel mellé is, próbáljátok ki! 🥣👌😋



18 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?