Közeleg a farsang, ilyenkor dübörög a buli szezon, ezért hoztunk néhány vendégváró finomságot, amit gyorsan összedobhattok, akár a party előtt is. 😉

A legjobb az ezekben a receptekben (amellett, hogy isteni finomak), hogy nem kell hozzájuk sok minden és az sem baj, ha valaki nem mozog igazán otthonosan a konyhában. Ezekkel a falatkákkal biztosan elkápráztatjátok a vendégeket!  Persze mindezt adalékmentesen. 😉

 

Viszlát bolti ropogtatnivalók, jöjjenek a mentes finomságok!
Annyit megsúgunk előre, hogy a receptekhez #vegán POLCZ kajákat használtunk, de ha szeretnétek, felturbózhatjátok kedvetek szerint egy kis husival vagy kolbászkával is.

 

Lencsés falatkák

Egy korábbi cikkünkben készítettünk már pár receptet a POLCZ Zöldséges lencseraguból:
a fasírtgolyócskák kifejezetten vendégek után kiáltanak, hiszen abszolút a ’finger food’ kategóriába esnek.
Pikk-pakk elkészülnek és nagyjából ilyen gyorsan el is fogynak. 😊

Ha egy picit tartalmasabb finomsággal is készülnétek, a lencsekrém nagyon klassz választás néhány mini szendvicshez.
Mindkét receptet itt találjátok.

 

Mexikói finomságok

Azt már talán meséltük, hogy mi a legjobban tortillával szeretjük a POLCZ Mexikói zöldségragut, ami önmagában is szuper mártogatós. Ez mondjuk nem egy recept ötlet, de ha csak 1 percetek van a haverok érkezéséig, ez tuti belefér az időbe, hiszen csak bontani kell hozzá egy üveggel ebből a finomságból és már mehet is a tunkolás. 😉

 

Szóval ezúttal arra gondoltunk, mi lenne, ha a bolti szószok helyett hoznánk egy szuper vendégváró nachost, ami tele van zöldségekkel, szaftos a ragutól és a nyúlós sajttól összefut majd a nyál a szátokban!

 

 

Home made nachos

Hozzávalók:

  • tortilla chips
  • reszelt sajt (keverhettek több fajtát is, így még színesebb lesz a végeredmény)
  • főtt kukorica
  • vörösbab (mi ezúttal konzervet használtunk)
  • pritamin paprika
  • POLCZ Mexikói zöldségragu.

Így készült:

egy tepsiben szépen kiterítettük a tortilla chipset nagyjából úgy, hogy fedjék egymást, ne legyenek hézagok.
A felületüket megkentük Mexikói zöldségraguval, de nem túl vastagon, mert akkor elázik a chips. 😉
Ezután jöhet egy jó nagy adag sajt réteg, majd vörösbabot és kukoricát szórtunk az egészre.
Aki a csípős ízek megszállottja, bátran karikázzon rá egy kis jalapeno paprikát is!

Mehet is be az előmelegített sütőbe, ahol 160 fokon kb. 15-20 percig sütjük.

 

Mexikói kosárkák

Ezek a vendégváró kosárkák egyszerre ropogósak és szaftosak, az egész szinte felrobban a szánkban a mesés ízektől!

 

 

Hozzávalók:

Így készült:

a réteslapokat közepes méretű négyzetekre vágjuk és muffin formába hajtogatjuk. Ezekbe a kis kosarakba töltjük a ragut, majd a tetejüket megszórjuk paprikával és kukoricával.
190 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt el is készülnek. Ha a tészta szépen megpirult, kivesszük őket és a tálaláshoz megszórjuk pár szem avokádóval.

 

Chilis babos tekercsek

A padlizsánt egy új szintre emeltük ezzel a finomsággal, ugyanis fölszeleteltük és megtöltöttük chilis babbal. Összesen két alapanyag kell hozzá, szóval ezt imádni fogjátok! 😉

 

 

Hozzávalók:

  • padlizsán
  • POLCZ Chilis bab.

Így készült:

a padlizsánt hosszában vékonyabb szeletekre vágtuk (kerüljétek a hártya vastagságot, mert kifolyik belőle a töltelék, de a túl vastag szeletek sem célravezetőek, mert nem lehet jól föltekerni 😉 ), majd egy pici olívaolajon megpirítottuk a szeletek mindkét oldalát.

Ezután megtöltöttük Chilis babbal, jöhet a tekerés és mehetnek is egy kiolajozott tepsibe.
160 fokon kb. 15 perc alatt szépen el is készülnek. Ha szeretnétek, egy kis sajttal szórjátok meg a tetejüket, ez istenien ráolvad majd a sütőben!

 

Fánk helyett egy kis édes finomság

Persze gondoltunk azokra is, akik a sós után/előtt/alatt valami édesre vágynának, ezért készítettünk egy vendégváró pohárdesszertet is. Fánk helyett, természetesen kiürült POLCZ üvegekbe töltve. 😉

 

 

Hozzávalók:

  • chia puding (a chia magokat érdemes előző este beáztatni, így másnapra már kész is a puding 😉 Ehhez a ,,művelethez” mi mandulatejet választottunk.)
  • Viblance Cocoberry granola málnával és kesudióval
  • idénygyümölcsök (mivel épp most nem tudtunk a kertből finomságokat szüretelni, ezért körte, ananász és aszalt vörösáfonya koronázta meg a desszertet)

Így készült:

az üvegek aljára halmoztunk egy jó adag chia pudingot, erre jöhet egy réteg ropogós granola, majd a tetejére a fölkockázott gyümölcsök.

 

Írjátok meg, hogy ízlettek a vendégváró falatok! Reméljük, nagy sikerük lesz a farsangi mulatságban!

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 

 


Az új évben egy új témakörrel bővült a blogunk, így minden hónapban bemutatunk Nektek 1-1 alapanyagot, amit az ételeinkben megtaláltok.
A januárt a mindenki által ismert, ám mégis gyakran elhanyagolt babbal kezdtük, ha lemaradtatok volna, itt tudjátok elolvasni.

Ezúttal pedig egy újabb aprócska zöldséget hoztunk, ami nem más, mint a bagolyborsó!
Ha most lázasan kutatnátok a fejetekben, mi is ez, akkor gyorsan le is leplezzük a titkot:
ez a csicseriborsó népies elnevezése. 😉

 

 

 

Mit is tud ez a kis hüvelyes zöldség?

 

A csicseriborsó Kis-Ázsiából ered, ahol több ezer éve honos növény. Innen terjedt el Indiába és a Földközi-tenger térségébe.

A legnagyobb területen ma Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában, valamint egyes afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket. Magyarországon is megtalálható, bár nem túl jelentős a vetésterülete.

 

A reform táplálkozás kedvelt alapanyaga, az egyik legnagyobb növényi fehérjeforrás. Ennek megfelelően a vegetáriánus vagy vegán életmódot követők egyik elengedhetetlen alapanyaga.
De persze nem csak nekik ajánlott a fogyasztása. 😉

A csicseriborsó fehérjében, szénhidrátban (főleg rostban), B1, B6 vitaminokban és folsavban igen gazdag, emellett pedig ásványi anyag tartalma is magas (magnézium, vas, cink).
Kálcium tartalma segít a csontok erősítésében, rost tartalma miatt pedig hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. Cukorbetegek számára is javasolt zöldség, hiszen pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést.

Ez az aprócska zöldség azon kevés növények közé tartozik, amik szelént is tartalmaznak, ami a májfunkciókban betöltött szerepe által képes szervezetünket megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, valamint erős gyulladás és tumorcsökkentő hatással bír.

 

Így fogyaszd

 

Rendkívül sokoldalúan felhasználható, így köretként, salátákhoz, főzelékekhez, levesekhez is tökéletes, de isteni hummuszként vagy falafel/fasírt golyók formájában is.

Mi is nagyon kedveljük, ezért több ételünkben is megtaláljátok:

  • a Marokkói csicseriborsó talán a vegán favorit, de persze nem csak a vegánok körében. 😉
  • a Chilis babban is megtaláljátok, ami különösen tápláló és mondhatni már ’superfood’, hiszen a bab+kukorica kombó miatt tele van mindenféle hasznos tápanyaggal (erről is olvashattok korábbi cikkünkben). Erre pedig a csicseriborsó is rádob még egy lapáttal. 😉

 

 

 

Fontos! Mint sok hüvelyes, a csicseriborsó is puffadást okozhat, ezért érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni.
Főzéshez pedig cseréljétek le az áztató vizet. 😉 (Mi például mindig így készítjük a babot, csicseriborsót tartalmazó ételeinket.)

Ha ezután is puffasztó hatást éreznétek, érdemes a fogyasztása közben egy kevés citromos vizet inni, fogyasztás után pedig egy csésze mentateát.

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?


Van egy étel, amit mindenki ismer, de mégis sok kérdés lengi körbe.

Mi most tiszta vizet öntünk a pohárba és eláruljuk, milyen is az #igazi Bolognai.
Meg persze azt is, miért olyan a POLCZ Bolognai marharagu, amilyen. 😉

 

Kezdjük az alapoknál!

A ,,bolognai spagettit” már biztosan mindenki kóstolta, ez ugyebár a menzák egyik kedvelt fogása is, sőt, rengeteg kész szószt is találunk az üzletek polcain, ha nem akarunk nekiállni főzni. Vagy csak kevés időnk van rá.

Meglepő, de a közismert ,,szószos tészta” igazából nem a hagyományos alapokra épül. Sőt, önmagában véve ilyen étel nem is létezik.

A hagyományos szószt az alábbi alapanyagokból készítették:

  • durvára darált zsíros marhahús
  • szalonna
  • sárgarépa
  • zellerszár
  • vöröshagyma
  • paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom
  • száraz fehérbor
  • zsíros tehéntej vagy tejszín
  • alaplé
  • olívaolaj vagy vaj
  • fűszerek

Elég jól hangzik, ugye? Szerintünk is!
Ezek alapján a készen kapható szószok nagy része sajnos csak a nevében emlékeztet az eredetire. Ez már kevésbé hangzik jól. Sok termék összetevőjét átböngészve leginkább arra juthatunk, hogy a bolognai egy fűszeres paradicsom szósz, sok esetben hús nélkül. Pedig milyen messze áll ez a valóságtól!

Ami pedig a tésztát illeti, sajnos rossz hírünk van: a spagetti sem a hagyományos hozzávaló.
Mégpedig azért, mert ez a vékony tésztafajta nem alkalmas arra, hogy a szószt magába szívja. Ezért eszik a bolognai szószt hagyományosan a sok tojásos, szélesebb tagliatelle tésztával, ahogy mi is ajánljuk. 😉

 

Bónusz érdekesség: Bologna polgármestere nem is olyan rég egy Twitter bejegyzésben ecsetelte, hogy a ‘bolognai spagetti’ nem létezik, ugyanis a város a tagliatelle, lasagne és a tortellini tészták feltalálója.

A hagyományos ragut (ami egy hosszan főzött marhahúsos-paradicsomos-zöldséges-boros étel) pedig tagliatelle tésztával fogyasztották.
A ‘Spaghetti alla Bolognese’ kifejezést később kezdték használni (néhány állítás szerint a skandináv országok lakói, néhányan inkább a II. világháború angol és amerikai katonáira gyanakszanak), ami nem csak a tésztában hozott változást, hanem a szószban is. Szépen lassan egy sokkal paradicsomosabb, kevésbé zöldséges alappá vált.

 

A POLCZ bolognai

 

 

Igen igen, valóban pár összetevő hiányzik a mi szószunkból is, ezt jól látjátok. Mivel az ételeinket hozzáadott cukor, tej, tojás és adalékanyagok nélkül készítjük, így a tejet és a tejszínt mellőztük a receptünkből. Emellett pedig a bort is.

Ahogy ezt már több fórumon megosztottuk Veletek, minden készételünk bemutatását egy hosszú próbafőzési folyamat előzi meg, ahol kikísérletezzük, hogyan viselkednek az alapanyagok a hőkezelés hatására, illetve milyen alapanyagokból érhetjük el azt az ízt, amit szeretnénk érezni minden falatban.
Nos, a Bolognai marharagu is így készült, rengeteg verziót kipróbáltunk (zeller nélkül, borral, stb.), de ezek sosem hozták a várt ízélményt.
Így született meg tehát A ragu, amit már Ti is megtaláltok a webshopban.

 

Az eredeti receptúra szerint sok-sok hússal készül a bolognai szósz. Mi is igyekeztünk a receptúra fejlesztésénél erre törekedni, a POLCZ-os változatban 28% a marhahús. Tennénk mi bele többet is, de annyira sűrű így is a szószunk, hogy már így is alig lehet főzéskor megkeverni. Szóval nem spóroltunk ki belőle semmit! 😉
A hús teljes egészében marhacomb, nem úgy, mint néhány bolognai raguban az üzletek polcain. (Sok helyen találkozhattok például húsmentes szószokkal, amik csak nevükben emlékeztetnek az igazira, de a húsos raguk közt is nagyon gyakori, hogy alig tartalmaznak marhát, vagy egyáltalán nem. Így kerülhet sajnos csak csirke, vagy csak sertés is az összetevők közé…)

Lehet, hogy nem az eredeti recept, amit a webshopunk polcain találtok, de jelentős ,,nyomokban tartalmazza” azt. Szerintünk isteni lett, hiszen tele van finom zöldségekkel, színtiszta marhacombbal és szuper fűszerekkel! Ahogy a visszajelzéseiteket olvassuk, úgy tűnik, Nektek is nagyon bejön! 😉

 

Ha kell egy kis extra

 

Ahogy már megszokhattátok, ha kajás bejegyzéssel jelentkezünk, akkor bizony recept is van, így most is készültünk pár finomsággal. Mit lehet még kihozni a POLCZ Bolognai marharaguból? Máris mutatjuk!

 

Pizza a’la POLCZ

Szupergyors pizza recept házi tésztával, isteni finom feltéttel!
Ez nem más, mint a pizza bolognese, a receptet pedig egy korábbi cikkünkben találjátok.

 

Töltött cukkini hajócskák

 

 

Ugyan ezt a szósz legtöbbször tésztával képzeljük el, de mi most úgy gondoltuk, mutatunk valami újat.
Ezúttal töltelék lett a szószból, hiszen cukkinit töltöttünk meg ezzel a finomsággal.

Így készül:

  • megmossuk a cukkiniket, félbevágjuk
  • kikaparjuk a puha, magosabb közepüket (ezt még fölhasználjuk)
  • bontunk egy üveg POLCZ Bolognai marharagut, elkeverjük a cukkinibelsővel
  • tepsire tesszük a cukkiniket és a közepüket megtöltjük a szósszal
  • jöhet rájuk egy kis sajt és mehetnek is a sütőbe!

180 fokon körülbelül 20-25 percig sütjük.

Magában is isteni, de ha szeretnétek hozzá köretet főzni, még kiadósabb lesz. Bulgurral például nagyon finom! 😉

 

Vendégváró falatkák

 

 

Ez a gyors finomság azért is nagyon klassz, mert akár maradékból is összedobható.
Természetesen házi tésztával. 😉

Hozzávalók a tésztához (kb. 12 db batyuhoz):

  • 2 bögre liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg puha vaj
  • fél pohár víz (kb. 1,5 dl)
  • fél teáskanál só

(Természetesen, ha diétázol, vagy valamilyen allergiában szenvedsz, cseréld le bátran a tészta összetevőit olyanokra, amik számodra is fogyaszthatók.)

A hozzávalókat egyszerűen csak összegyúrjuk (érdemes először a vajat összemorzsolni a liszttel) és nagyjából fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük.
Ezután körülbelül 2 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kör formákat szaggatunk belőlük, amiket megtöltünk a POLCZ Bolognai marharaguval.
Egy batyuba (a tészta méretétől függően) kb. 1 evőkanál ragut teszünk, megkenjük a tészta szélét kis vízzel és félbehajtva összenyomkodjuk a széleket.
Az elkészült batyuk tetejét megkenjük tojással, majd körülbelül 30 percig sütjük 180 fokon.

 

Bolognais melegszendó

 

 

Ha ezt kipróbáltátok, garantáltan nem fogtok többet melegszendvics krémeket venni a boltban. 😉
Pár perc alatt elkészíthető finom vacsora az egész családnak!

Nem is lesz szükség hozzá másra, csak egy üveg POLCZ Bolognai marharagura, egy kis sajtra és kenyérre (választhattok bármilyet, mi most egy isteni finom rozsos barnakenyeret választottunk).
Sütőben sütve körülbelül 10-15 perc alatt elkészül, friss salátával tálalva mesés vacsora!

 

Próbáljátok ki a gyors finomságokat és meséljétek el nekünk, hogy ízlettek!

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 


Amióta előtérbe került a környezettudatosság, nagyon sok fogalom született, amik azóta már szinte a mindennapi szókincsünk részei.

Ma már jó eséllyel senki sem kérdezi meg, mi az a zero waste vagy a klímaszorongás. Nem meglepő, ha valaki otthon komposztál vagy ha magának készíti a fogkrémet. Greta Thunberg nevét pedig úgy ismeri mindenki világszerte, mint Brad Pittét, pedig egy mozifilmben sem szerepelt (még).
Sorra nyílnak a csomagolásmentes boltok (juhúúú!) és szépen lassan mindenki elkezd odafigyelni arra, mit vásárol és miért. Ez pedig szuper hír! 😊

Amióta megjelent a tudatos vásárló fogalom, azóta van pár kérdés, ami újra és újra fölbukkan a közbeszédben, így a POLCZ háza táján is.

Ezúttal az egyik ilyen ,,népszerű” témát vesézzük ki, ugyanis a legfrissebb cikkünkben két olaj fajtát elemezgetünk picit.
Nyugalom, ezúttal nem lesz (képzeletbeli) bokszmeccs (ahogy egy korábbi cikkünkben), így aki nem sport fanatikus, annak sem kell elmenekülnie. 😉

 

Pálmaolaj

 

Talán minden túlzás nélkül kijelenthetjük, hogy egy környezetvédő társaságban az egyik legkeményebb szitokszó a pálmaolaj, ami nem véletlen.
Lássuk hát, honnan is érkezik ez az olaj fajta és hogyan készül!

 

 

A pálmaolaj vagy pálmazsír az olajpálma (Elaeris guineensis) húsos gyümölcshéjából sajtolt zsiradék.
Ma a legnagyobb olajpálma ültetvények Délkelet-Ázsiában vannak, a fő exportőr Indonézia és Malajzia.

A növényből kisajtolt zsiradék karotinban gazdag, emiatt barnás árnyalatú, jellegzetes illata és íze van. Ez persze a különböző felhasználási formáit tekintve nem túl előnyös, így a természetes zsiradékot finomítják, hidrogénezik.
Ezután nyeri el ,,végső” formáját, vagyis egy íztelen, szagtalan, fehéres, szobahőmérsékleten szilárdabb (ezért hívják pálmazsírnak is) halmazállapotot.

A finomítás során az eredeti olaj szinte teljes hasznos tápanyagtartalmát elveszti, sőt, a hidrogénezés az emberi szervezet számára káros transzzsírokat is fölszabadít.

Akkor mégis miért kerül bele rengeteg termékbe?

Természetesen a gyártók számára kedvező tulajdonságai miatt:
a pálmaolaj az egyik legolcsóbb olaj fajta, a hidrogénezés hatására pedig tovább eltarthatók az ételek, amikhez fölhasználják. Ez pedig valljuk be, egy gyártó számára elég nagy pozitívum.
Így kerül bele rengeteg desszertbe, csokoládéba, mogyorókrémbe, de készételek, szépségápolási termékek alkotóeleme is, sőt, biodízel is készül belőle.

Ha ez még nem lenne elég ok a felháborodásra, sajnos köztudott, hogy a megnövekedett pálmaolaj kereslet miatt megszaporodtak az égetéses erdőírtások. A gazdák így igyekeznek minél több területhez jutni és azon pálmaültetvényt létesíteni.
Ez pedig nem jelent mást, mint hogy napi szinten zajlik az őserdők irtása és ezzel az állatvilág pusztítása is.

Most újra visszakanyarodhatnánk a nemrég föltett kérdéshez, csak talán eggyel indulatosabb hangnemben, miszerint miért is használják akkor a pálmaolajat…
Persze ezen a területen is igyekszik néhány gyártó tudatos maradni és elhatárolódni ezektől az irtásoktól, így állításuk szerint csak olyan beszállítóktól vásárolnak, akik garantálják, hogy nem ilyen területekről exportálnak.

 

 

Kókuszolaj

 

A kókuszolaj a kókuszpálma (Cocus nucifera) magjának szárított beléből készített növényi olaj.
A kókuszolaj legnagyobb exportőre a Fülöp-szigetek.
A frissen kinyert kókuszolaj fehér színű, íze és illata különös, de nem kellemetlen.

 

 

Ennek az olajnak 92%-a közepesen hosszú szénláncú telített zsírsav, ami sokkal stabilabb. Ezért nagy hőmérsékletre is felhevíthetjük úgy, hogy ne oxidálódjon, így nem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Emellett az is fontos, hogy transzzsírokat sem tartalmaz, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek.

Ahogy a pálmaolaj, úgy a kezeletlen kókuszolaj is tartalmaz értékes tápanyagokat, amiket természetesen elveszít, ha hidrogénezik.
Ez azonban nem kötelező eljárás ahhoz, hogy használható legyen, hiszen három formában is hozzájuthatunk, így hidegen sajtolt, szűz vagy finomított termékként is kapható.

Elsősorban az élelmiszeripari, illetve lakossági felhasználása jelentős, de kis mennyiségben kozmetikumok alkotóeleme is.
Számos cikket találhatunk az interneten a kókuszolaj áldásos hatásairól a szépségápolás terén is, így például bőrpuhító, ránc eltűntető, bőrhiba javító hatása is ismert.

Vagyis akár elfogyasztjuk, akár magunkra kenjük, csak jól járhatunk vele -mondhatnánk.

 

Természetesen minden olaj fajtáról (is) elmondhatók pro és kontra érvek, így a kókuszolaj sem örvend egyöntetű sikernek, hiszen egyes kutatók szerint ártalmas a szervezetre.
Mégpedig azért, mert több, mint 90%-a telített zsírsav.
Ez azonban ebben a formában nem teljesen igaz, hiszen kutatások szerint a kókuszolajban található telített zsírsavak másképp hatnak a szervezetre, mint például az állati zsírok.
Egyes tanulmányok szerint a kókuszolaj anyagcsere gyorsító hatással is bír, így sok helyen a fogyókúrák hatékony elemeként is említik.

Valószínűleg ebben a témában is hosszasan lehetne pozitív és negatív tulajdonságokat sorolni, de alapvetően, mint mindenben, leginkább a változatosság és a mértékletesség a fontos.

 

És, hogy hogyan is kapcsolódik ez a POLCZ ételekhez?

 

Egészen egyszerűen. 😊
Ha most épp egy Instagram storyt nézegetnénk, akkor biztosan lenne legalább egy influenszer, aki azt mondaná: ,,Sokan kérdeztétek az előző storym után…”, de lényegében az esetünkben is ez történt.
Vagyis sok kérdést kapunk Facebookon, Instagramon és emailen is az általunk használt olaj fajtájáról, illetve sok esetben tapasztaljuk, hogy a két olaj fajta mibenléte összemosódik a fejekben.
Ez némileg megmagyarázható, hiszen pálma-pálma, biztos ugyanaz. Pedig nem. 😊

 

Mivel a POLCZ ételek készítésekor alapelvünk az adalékanyag-mentesség, a tartósítószerek használatának mellőzése és a lehető legjobb alapanyagok fölhasználása, ezért egyértelmű volt, hogy az általunk használt olaj is meg kell, hogy feleljen ezeknek a kritériumoknak.
Természetesen sokkal egyszerűbb és talán költséghatékonyabb megoldás is lenne, ha például valamilyen, akár itthon is előállítható növényi olajat használnánk, azonban sajnos ez több okból sem lenne jó.
Elsősorban azért, mert köztudott, hogy az étolajak nem túl egészségesek, ráadásul az általunk használt hőkezelés során káros anyagok is fölszabadulnának belőlük. Egészen egyszerűen azért, mert az étolaj oxidációs pontja sokkal alacsonyabb, mint például a kókuszolajé.

Az előzőekben fölsorolt tények függvényében talán kitalálható, miért is esett a választásunk a kókuszolajra.
Ugyan tudjuk, hogy messze van a ,,superfood” kategóriától, de egyelőre a legjobb alternatívának bizonyul a POLCZ készételekhez használt nem hidrogénezett, adalékmentes kókuszolaj.

 

Még egy bónusz pont a kókuszolajnak:

tudtad, hogy a kókuszolajat sütés után leszűrve többször is újrahasználhatod az olaj minőségromlása nélkül is?
Így biztosan sokáig elég lesz egy adag belőle!

 

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?


Apró, de lehet ,,ló” méretű is, sok fajtája és színe van, tele van mindenféle jóval és méltatlanul kevés figyelmet kap.

Vajon mire gondoltunk?

 

Hát persze, hogy a babfélékre!

 

A babot, mint alapanyagot mindenki ismeri, ha máshonnan nem is, talán az iskolai menzáról a havi egy jókai bableves miatt, vagy a western hősök állandó chilis bab evészetéről.
Ennél azonban sokkal több van ebben a szuper zöldségben, mi pedig megosztjuk Veletek, miért is kedveljük annyira!

 

 

Vörösbab, tarkabab, lóbab, fekete bab, vesebab…

 

A bab a pillangósvirágúak közé tartozó hüvelyes növény, rendkívül változatos, ugyanis több, mint száz fajtája létezik. Már az ókor óta ismert és nagyon sokoldalú a felhasználása: készülhet belőle saláta, leves, főzelék, szendvicskrém…Vagy készétel, mint mondjuk a Füstölt tarjás babragu. 😉
Mérete és színe is eltérő lehet, ez utóbbit az antioxidáns tartalma határozza meg.
A világon mindenhol elterjedt, így könnyen hozzáférhető.

 

Gyógy-szer

 

Amellett, hogy finom, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, rostokban gazdag és az egyik legjobb antioxidáns forrás (a legtöbb antioxidánst a vörösbabban találjátok).
Ez pedig azért szuper, mert ezek mind hozzájárulnak ahhoz, hogy megőrizzük az egészségünket: a bab ugyanis segít helyén tartani a koleszterinszintet, fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében és egyes kutatások szerint a rák kialakulásának megelőzésében is. Sőt, emellett még csonterősítő, fejfájás csillapító és emésztés javító hatása is van.
A legjobb ,,gyógyszer” mindenkinek és még receptet sem kell kiváltani hozzá! 😊

Egy felmérés szerint például a heti legalább 4 alkalommal babot fogyasztó férfiak körében 38%-kal csökkent a stroke kockázata.

 

Hús helyett…nem csak vegáknak

 

Bizony bizony, ez az aprócska kis növény az egyik legjelentősebb fehérje forrás.
A szénhidrát tartalma is igen magas, azonban nem kell megijedni, mert ennek a nagy része oldható rostokból áll, ezek pedig segítenek a koleszterinszint helyrebillentésében és az emésztésben. A fennmaradó szénhidrát pedig elenyésző mennyiségű.
Így aki szénhidrát szegény diétát folytat, az is válassza bátran a babot az étrendjébe.

 

 

Így készítsd

 

Ha most azonnal elszaladnál a boltba, hogy feltöltsd a bab készleteidet, nem is csodálkoznánk. 😉
Fontos azonban tudni, hogy némely bab fajták héja az emberi szervezet számára fogyaszthatatlan anyagot tartalmaz, így nyersen vagy főtlen állapotban nem szabad őket fogyasztani!

Ezért is érdemes főzés előtt beáztatni a babféléket egy éjszakára, majd a főzéshez lecserélni az áztató vizet.
Ez a művelet azonban nem csak ezért hasznos, hanem azért is, mert így megpuhulnak a babszemek, másrészt pedig megelőzhető a fogyasztásuk után sokaknál föllépő puffadás.
Mi például mindig beáztatjuk főzés előtt őket. 😉

 

Ezt a sok jót még lehet fokozni

 

Egyes kutatások szerint a bab és a kukorica kombinációja az igazi ,,superfood” mennyország, mégpedig azért, mert ebben a két aprócska zöldségben együttesen minden olyan aminosav és ásványi anyag, élelmi rost és szénhidrát megtalálható, ami a testünk egészséges működéséhez szükséges.
Ezek azonban nem tartalmaznak koleszterint és telített zsírokat, mint például a húsok.

 

Mi a babot és a kukoricát is nagyon kedveljük, ezért is készítettünk három ételt, amiben mindkettőt megtalálod! 😉
A Chilis bab csicseriborsóval és a Mexikói zöldségragu egy szuper és nagyon tápláló vegán fogásunk, azonban a húsimádóknak sem kell elszomorodniuk, hiszen akár kolbásszal, akár valamilyen húsfélével remekül kiegészíthetők.

Aki pedig a magyarosabb ízeket kedveli és még húst is fogyaszt, a Füstölt tarjás babraguban biztosan megtalálja a számításait. 😉

 

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?