Új hónap, új POLCZ alapanyag érkezik, vagyis elhoztuk a ,,Tudtad-e?” sorozatunk következő részét.

Ezúttal a főszereplőnk nem más, mint a kápia paprika!

 

Kezdjük az alapoktól, vagyis érkezzen egy kis ,,paprika őstörténet”

Ez a zöldség Közép-, illetve Dél-Amerikából származik, már az inkák is ismerték és termesztették. Nem is olyan nehéz ezek után kitalálni, hogy Európába Kolumbusz hajóján érkezett.

Kezdetben leginkább dísznövényként volt elterjedt, színes bogyója miatt kedvelték.

Fűszerként, illetve ehető zöldségként csak később lett ismert, hiszen korábban mérgezőnek hitték.
Milyen szerencse, hogy kiderült, nem az. 😉

Hazánkban elsősorban Szeged, illetve később Kalocsa térsége lett ismert a paprika termesztésről, a piros fűszerpaprika igazi hungarikummá vált és a magyar konyha egyik alapja.

 

 

Tv, alma, cseresznye, kápia…

Számos paprika fajtát ismerünk, így létezik TV paprika, almapaprika, cseresznye paprika, pritamin, chili, jalapeno, habanero…és a mostani cikkünk főszereplője, a kápia paprika is.

A különböző fajták eltérő méretűek és színűek lehetnek, vannak csípősek és édesek is. A csípősségüket az adott paprika fajta kapszaicin tartalma határozza meg, ez az anyag ugyanis hő- illetve fájdalomingert vált ki a szervezetben. Emiatt érezzük, hogy lángol a fejünk egy jó chili után. 😉

Az viszont mindegyik paprika fajtáról, így a kápia paprikáról is elmondható, hogy dúskálnak a vitaminokban. Magas a C-vitamin tartalmuk (itt jön a képbe Szentgyörgyi Albert, aki nem szerette a paprikát, de a reggeli mellé mindig került a tányérjára. Mivel nem tartotta túl sokra ezt a zöldséget, megvizsgálta a laborjában, hátha mégis jó valamire. Így derült ki, hogy magas az aszkorbinsav, vagyis a C-vitamin tartalma), illetve gazdagok kalciumban, foszforban, káliumban és béta-karotinban is.
Ezen felül bioflavonoidokat és provitaminokat is tartalmaznak.
Azon túl, hogy tele vannak értékes vitaminokkal, a koleszterin szint csökkentésében is szerepet játszanak, továbbá serkentik az anyagcserét és szabályozzák a vérkeringést is.

 

A varázslatos kápia paprika

A kápia paprika vastag húsú, megnyúlt és lapított formájú zöldség, erős piros színnel és édeskés ízzel.
Ennek a fajtának a legnagyobb a cukor tartalma (100 gr paprika kb. 20kcal cukrot tartalmaz, akárcsak a legtöbb salátazöldség), azonban nem kell félni tőle, mert még így is könnyen diétába illeszthető. Cukortartalmának köszönheti, hogy grillezve is zamatos marad az íze.

Hetekig megőrzi a frissességét állagromlás nélkül, sőt vitamin tartalmát sem veszíti el. Rendkívül sokszínűen fölhasználható, így salátákhoz, lecsóba, sütve vagy akár töltve is fogyasztható.

 

Most már talán érthető, miért is kedveljük annyira ezt a paprika fajtát és miért használjuk olyan sok POLCZ ételben is. 😉
A C-vitamin jótékony hatásait talán nem kell bemutatni senkinek, így ha esetleg felvérteznétek az immunrendszereteket a betegségek ellen, most már tudjátok, hogy ebben a POLCZ is segítségetekre lehet! Ha tutira akartok menni, válasszatok az alábbi 6 ételünk közül, ezekben biztosan lesz kápia paprika:

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 


Ez a tél nem volt igazán kemény hozzánk és így február végén már egyértelműen érezni a tavasz illatát a levegőben.
Igazán kegyes hozzánk az időjárás, hiszen rengeteg szép napos hétvégével ajándékoz meg minket, ezért arra gondoltunk, megosztunk Veletek pár szuper kirándulós helyet, hátha Ti is kedvet kaptok egy kis hétvégi kiruccanáshoz.

Irány a természet, a sok otthoni teendőt meg engedjétek el, majd mi főzünk helyettetek, így az adalékmentes étkezésre sem lesz gondotok! 😉

 

 

Jöjjenek hát a kedvenc útvonalaink, természetesen POLCZ készételekkel megspékelve, hiszen van élet a szendvicseken túl is, ha kirándulásról van szó.
Aki netán nem szimpatizál az erdőkkel, annak sem kell elmenekülnie, mert készültünk más látnivalókkal is. 😉

 

BUDAPEST ÉS KÖRNYÉKE

A nagyvárosi élet önmagában szuper lehet, azonban néha jól esik a rohanós hétköznapokból kiszakadni és feltöltődni a természetben. Akinek ehhez egy Margit-szigeti séta kevés lenne, bátran szemezgessen a kigyűjtött útvonalak közül.

Ezek a kirándulások nem igényelnek extra állóképességet, de ha mégis egy kis plusz energiára lenne szükségetek, kapjatok elő a táskából egy NAKD szeletet, ebédre pedig jöhet valamelyik POLCZ finomság az egyik pihenő padon. Nincs is jobb, mint madárcsicsergés mellett falatozgatni. 😉

 

Visegrád

Magyarország egyik legkisebb városa, de ez nem kisebbíti érdemeit, hiszen a Dunakanyar egyik mesés kirándulóhelye. Erdei túrázáshoz is kiváló környék, de ha megspékelnétek némi extra látnivalóval, kihagyhatatlan a Fellegvár, ahonnan csodás panoráma tárul elétek.
Nézzetek be a Salamon toronyba és a Királyi palotába is! 😉

 

Rám szakadék

A Dobogókő és Dömös között húzódó, mintegy 1 km-es szakasz Magyarország egyik legvadregényesebb útvonala. Izgalmas kis túra, ahol a vízesések mellett létrákon kapaszkodhattok egyre feljebb. Minden évszakban csodás úticél, de egy jó túrabakancs nem árt, ha erre veszitek az irányt! Fontos, hogy mielőtt elindultok, mindenképp tájékozódjatok arról, biztonságosan járható-e az útvonal!

 

Pilisborosjenő

A Budapesttől nagyjából félórányira található település önmagában is hangulatos kis zsákfalu, de emellett számos kiránduló útvonalat is tartogat számotokra. Közkedvelt kirándulóhely, így egy szép napsütéses hétvégén nem árt felkészülni arra, hogy nem lesztek egyedül. 😉 Érdekes látványosság a Teve-szikla, illetve a tövében lévő barlang képződmények, ha pedig szeretitek a romokat, érdemes ellátogatni az ,,Egri várromhoz” is, ahol az Egri csillagok jeleneteit forgatták. Azóta szépen rendbehozták a maradványokat, ahol tavasztól őszig különféle programokkal is kedveskednek az ide látogatóknak.
Aki pedig szeretne hegyet mászni, ne hagyja ki a Nagy-Kevély túrát, ahonnan csodás kilátás tárul a környező településekre és erdőkre!

 

Dobogókő

A Visegrádi-hegység legmagasabb pontja az egyik legkedveltebb kirándulóhely Budapest környékén. Állítólag itt található a Föld szívcsakrája, így ha ellátogattok ide, biztosan feltöltődtök energiával! 😉 Főleg, ha elfogyasztotok egy POLCZ kaját is, miközben gyönyörködtök a kilátásban.

 

Szentendre

Akár autóval, akár HÉV-vel gyorsan elérhető ez a hangulatos városka, ahol minden utcácska és sikátor rejt valami szépséget magában. Az óvárosban is sok látnivalót találni, de érdemes ellátogatni a Duna-partra, vagy akár a művésztelepre is. A Skanzent pedig semmiképp se hagyjátok ki, hiszen ez Magyarország legnagyobb szabadtéri múzeuma, ahol a 18-20. század népi építészete, lakáskultúrája, gazdálkodása és életmódja elevenedik meg a látogatók előtt.

 

Gödöllő

Akárcsak Szentendrére, Gödöllőre is utazhatunk HÉV-vel, így akár autó nélkül is ellátogathatunk a városkába. Azon túl, hogy sétálhatunk a városban, mindenképp érdemes meglátogatni a Királyi Kastélyt, vagyis a Grassalkovich-kastélyt, ami Gödöllő legnagyobb nevezetessége.

 

Bónusz tipp:

ha nincs kedvetek utazni, vagy netán túl későn keltetek föl és elment a fél nap, Budapesten is számos olyan kirándulási lehetőség van, amivel kicsit kikapcsolódhattok. Ebédre kapjatok be egy gyors POLCZ kaját és máris indulhat a turistáskodás!
Sétáljatok föl a Citadellára vagy az Erzsébet kilátóhoz, de tehettek egy nagy sétát a Várban is! Izgalmas a dunai hajókázás is, hiszen egy egészen új szemszögből csodálhatjátok meg Budapestet. 😉

 

BALATON ÉS KÖRNYÉKE

A „magyar tengert” valószínűleg mindenki szereti, de nem csak nyáron tartogat ám számunkra csodás élményeket!
Igazából minden évszakban mesés maga a tó látványa is, de a környezetében is számtalan szuper kiránduló helyet találunk. Nézzünk is néhányat a teljesség igénye nélkül:

 

Csobánc

A Tapolcai-medencében található tanúhegy lapos tetejéről isteni kilátás nyílik, tiszta időben akár a (légvonalban) 100 km-re lévő pécsi TV torony is látható. A hegy tetején megtaláljátok a csobánci vár romjait, ahol biztosan el fogtok ücsörögni egy kicsit gyönyörködve a kilátásban. 😉
Ha netán vasárnap mennétek ide kirándulni, mindenképpen térjetek be a közeli Káptalantótiba hazafelé, ahol minden vasárnap kinyit a piac mindenféle szuper portékával a hangulatos zegzugos sétányon.

 

 

Tihany-Belső tó

Tihany önmagában is egy hangulatos település, de ha már bejártátok a kis utcáit és végig kóstoltátok az összes levendulás fagyit, érdemes a Belső-tó felé is elkalandozni. A vulkáni eredetű tó körüljárható, a mellette lévő mezőn akár egy kis piknikezésre is letelepedhettek, a tó melletti Levendula Házban pedig interaktív kiállítás vár Titeket.

 

 

Hegyestű

A Zánka és Monoszló közt található bazalt sziklafal a Káli-medence egyik látványos képződménye.
Közel 50 m magas, így önmagában is csodás látvány, azonban a tetejére is érdemes fölmászni, hiszen szemet gyönyörködtető panoráma tárul majd elétek!

 

Kőtenger

Szintén a Káli-medencében található a Balaton-felvidék egyik természeti csodája. Szentbékkálla településről indulva közelíthető meg ez a hatalmas terület, ahol a homokkő képződmények között, sőt azokon keresztül vezet az út.

 

Persze, ha már elmerészkedtek idáig, mindenképp ugorjatok le a Balatonhoz is, garantált, hogy feltöltődtök a türkiz kék víz látványától!

Ha hétfőn megkérdezik a kollégák, milyen volt a hétvége, biztosan párás tekintettel fogtok visszagondolni a Balcsi parton elfogyasztott finom POLCZ ebédre és a sok szép helyre, amit láttatok! 😉

 

 

BAKONY

Aki a városok zajától messze szeret kirándulni, imádja az erdőket, a madárcsicsergést és a természet hangjait, annak a Bakony nagyon sok lehetőséget tartogat. Még ilyenkor is, mikor a fák csupaszak és várják, hogy a tavasz felöltöztesse őket. 😊

Ha egy klassz hétvégi feltöltődésre vágytok, íme néhány avarban gázolós erdei túra:

 

Hubertlaki gyilkos tó

Az erdélyi Gyilkos tóról kapta nevét ez a Magas-Bakonyban található hely, hiszen ahhoz hasonlóan meredeznek a fák csonkjai a vízből az ég felé. A tavat eredetileg vad itató gyanánt hozták létre a helyén álló égeres elárasztásával. Igazán különleges látvány a tükörsima vízfelület a csonka fákkal, amik néhány helyen új hajtásokat engedtek. A tavat körbe lehet járni, de az erdő is számos útvonalat tartogat a kirándulók számára.

 

Bakonynána – Római-fürdő

A Bakony egyik leglátványosabb kirándulóhelye Bakonynána és Jásd között. A mintegy 2 km-es Római-fürdőként ismert szakaszon a Gaja-patak útját kísérhetjük végig egy mély és meredek falú szurdokvölgyben, ahogy egy sziklákkal körbefogott tavacskába zuhog. Fürdő ugyan sosem működött itt, de mindenképpen látványos jelenség. 😉

 

Cuha-völgy

A Cuha patak szurdokvölgye könnyen bejárható 4 km-es szakasz. A patak völgyében halad a Veszprém és Győr között közlekedő vasútvonal, szó szerint hegyen-völgyön át, ugyanis alagutakkal és völgyhidakkal tűzdelt az útvonal.

 

Bónusz tipp:

ha jobban kedvelitek a macskakövet, mint az erdei aljnövényzetet, akkor látogassatok el a ,,királynők városába”, vagyis Veszprémbe!
Az óváros és a Vár romantikus városi sétának tökéletes, a vár alatt csordogáló Séd patak mentén pedig egy csodás park vár Titeket, ahol akár kiülhettek limonádézni, vagy netán egy hangulatos szabadtéri POLCZ ebédet elfogyasztani. 😉

 

 

VÉGÜL, DE NEM UTOLSÓ SORBAN…

Magyarország rengeteg csodás kirándulóhellyel örvendeztet meg minket, ha ezeket mind kigyűjtenénk, sosem érne véget ez a blogbejegyzés. 😉 Azt megígérjük, hogy a jövőben is igyekszünk majd hasonló tematikus gyűjtésekkel gazdagítani a bejegyzéseinket, ha szeretnétek.
Végezetül azért hoztunk még néhány gyöngyszemet, amit mindenképpen érdemes meglátogatni.

 

Lillafüred – Hámori tó

Romantikus lelkeknek különösen ajánlott ez a kirándulóhely, főleg, hogy a tavon még csónakázásra is van lehetőség. A kastélyszálló mellett pedig egy mesés parkban Magyarország legmagasabb vízesését is megtaláljátok.

 

Börzsöny-Királyrét

Aki a vadregényes tájak szerelmese, ezt a vidéket imádni fogja! Másszátok meg a Csóványost vagy Drégely várát, de a királyréti kisvasútra is mindenképp érdemes szánni egy kis időt. 😉

 

Szalajka völgy

A Bükk egyik csodás kirándulóhelye a Szalajka-völgy, ahol szintén ülhettek kisvasúton is. Látogassátok meg az ősember barlangot, de a Fátyol-vízesést sem érdemes kihagyni, ahol a sebes víz 18 lépcsőn zuhog le és folytatja útját.

 

Ha a túrázással még kicsit várnátok, míg kivirágzik a természet, akkor mindenképpen javasoljuk, hogy a tavasz beköszöntével látogassatok meg néhány arborétumot, hiszen csodás látványt nyújt a burjánzó és színpompás természet!
A jeli arbotérumban májusban számíthattok igazi csodákra, amikor virágba borul a rengeteg rododendron. A vácrátóti arborétum Magyarország egyik legszebb és egyben legnagyobb arborétuma, ahol 13.000 növényfaj él és pálmaházat is találtok.

 

 

Az alcsúti arborétum mesés angolparkjában igazi növény különlegességeket és matuzsálemeket is találhattok, az egykori klasszicista kastély romos homlokzata pedig szinte időutazásra csábít.

 

Annak, aki pedig mégis inkább a városban maradna, melegen ajánljuk a Fűvészkertet, ahol hatalmas kaktusz és orchidea gyűjteménnyel találkozhattok, a kertben pedig találhattok egy 160 éves gingko biloba fát is, ami egyidős a kerttel!

 

Készüljenek hát a bakancslisták és irány a természet!
Ne felejtsétek otthon a kedvenc POLCZ kajáitokat sem, hiszen tele vannak valódi alapanyagokkal és értékes tápanyaggal, így biztosan jól fognak esni a ,,megfáradt utazóknak”. 😉

 

 

Küldjétek el nekünk üzenetben, vagy facebookon, Ti hova szerettek kirándulni a kedvenc POLCZ üvegeitekkel!

 

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 

 


Közeleg a farsang, ilyenkor dübörög a buli szezon, ezért hoztunk néhány vendégváró finomságot, amit gyorsan összedobhattok, akár a party előtt is. 😉

A legjobb az ezekben a receptekben (amellett, hogy isteni finomak), hogy nem kell hozzájuk sok minden és az sem baj, ha valaki nem mozog igazán otthonosan a konyhában. Ezekkel a falatkákkal biztosan elkápráztatjátok a vendégeket!  Persze mindezt adalékmentesen. 😉

 

Viszlát bolti ropogtatnivalók, jöjjenek a mentes finomságok!
Annyit megsúgunk előre, hogy a receptekhez #vegán POLCZ kajákat használtunk, de ha szeretnétek, felturbózhatjátok kedvetek szerint egy kis husival vagy kolbászkával is.

 

Lencsés falatkák

Egy korábbi cikkünkben készítettünk már pár receptet a POLCZ Zöldséges lencseraguból:
a fasírtgolyócskák kifejezetten vendégek után kiáltanak, hiszen abszolút a ’finger food’ kategóriába esnek.
Pikk-pakk elkészülnek és nagyjából ilyen gyorsan el is fogynak. 😊

Ha egy picit tartalmasabb finomsággal is készülnétek, a lencsekrém nagyon klassz választás néhány mini szendvicshez.
Mindkét receptet itt találjátok.

 

Mexikói finomságok

Azt már talán meséltük, hogy mi a legjobban tortillával szeretjük a POLCZ Mexikói zöldségragut, ami önmagában is szuper mártogatós. Ez mondjuk nem egy recept ötlet, de ha csak 1 percetek van a haverok érkezéséig, ez tuti belefér az időbe, hiszen csak bontani kell hozzá egy üveggel ebből a finomságból és már mehet is a tunkolás. 😉

 

Szóval ezúttal arra gondoltunk, mi lenne, ha a bolti szószok helyett hoznánk egy szuper vendégváró nachost, ami tele van zöldségekkel, szaftos a ragutól és a nyúlós sajttól összefut majd a nyál a szátokban!

 

 

Home made nachos

Hozzávalók:

  • tortilla chips
  • reszelt sajt (keverhettek több fajtát is, így még színesebb lesz a végeredmény)
  • főtt kukorica
  • vörösbab (mi ezúttal konzervet használtunk)
  • pritamin paprika
  • POLCZ Mexikói zöldségragu.

Így készült:

egy tepsiben szépen kiterítettük a tortilla chipset nagyjából úgy, hogy fedjék egymást, ne legyenek hézagok.
A felületüket megkentük Mexikói zöldségraguval, de nem túl vastagon, mert akkor elázik a chips. 😉
Ezután jöhet egy jó nagy adag sajt réteg, majd vörösbabot és kukoricát szórtunk az egészre.
Aki a csípős ízek megszállottja, bátran karikázzon rá egy kis jalapeno paprikát is!

Mehet is be az előmelegített sütőbe, ahol 160 fokon kb. 15-20 percig sütjük.

 

Mexikói kosárkák

Ezek a vendégváró kosárkák egyszerre ropogósak és szaftosak, az egész szinte felrobban a szánkban a mesés ízektől!

 

 

Hozzávalók:

Így készült:

a réteslapokat közepes méretű négyzetekre vágjuk és muffin formába hajtogatjuk. Ezekbe a kis kosarakba töltjük a ragut, majd a tetejüket megszórjuk paprikával és kukoricával.
190 fokos sütőben körülbelül 20 perc alatt el is készülnek. Ha a tészta szépen megpirult, kivesszük őket és a tálaláshoz megszórjuk pár szem avokádóval.

 

Chilis babos tekercsek

A padlizsánt egy új szintre emeltük ezzel a finomsággal, ugyanis fölszeleteltük és megtöltöttük chilis babbal. Összesen két alapanyag kell hozzá, szóval ezt imádni fogjátok! 😉

 

 

Hozzávalók:

  • padlizsán
  • POLCZ Chilis bab.

Így készült:

a padlizsánt hosszában vékonyabb szeletekre vágtuk (kerüljétek a hártya vastagságot, mert kifolyik belőle a töltelék, de a túl vastag szeletek sem célravezetőek, mert nem lehet jól föltekerni 😉 ), majd egy pici olívaolajon megpirítottuk a szeletek mindkét oldalát.

Ezután megtöltöttük Chilis babbal, jöhet a tekerés és mehetnek is egy kiolajozott tepsibe.
160 fokon kb. 15 perc alatt szépen el is készülnek. Ha szeretnétek, egy kis sajttal szórjátok meg a tetejüket, ez istenien ráolvad majd a sütőben!

 

Fánk helyett egy kis édes finomság

Persze gondoltunk azokra is, akik a sós után/előtt/alatt valami édesre vágynának, ezért készítettünk egy vendégváró pohárdesszertet is. Fánk helyett, természetesen kiürült POLCZ üvegekbe töltve. 😉

 

 

Hozzávalók:

  • chia puding (a chia magokat érdemes előző este beáztatni, így másnapra már kész is a puding 😉 Ehhez a ,,művelethez” mi mandulatejet választottunk.)
  • Viblance Cocoberry granola málnával és kesudióval
  • idénygyümölcsök (mivel épp most nem tudtunk a kertből finomságokat szüretelni, ezért körte, ananász és aszalt vörösáfonya koronázta meg a desszertet)

Így készült:

az üvegek aljára halmoztunk egy jó adag chia pudingot, erre jöhet egy réteg ropogós granola, majd a tetejére a fölkockázott gyümölcsök.

 

Írjátok meg, hogy ízlettek a vendégváró falatok! Reméljük, nagy sikerük lesz a farsangi mulatságban!

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 

 


Az új évben egy új témakörrel bővült a blogunk, így minden hónapban bemutatunk Nektek 1-1 alapanyagot, amit az ételeinkben megtaláltok.
A januárt a mindenki által ismert, ám mégis gyakran elhanyagolt babbal kezdtük, ha lemaradtatok volna, itt tudjátok elolvasni.

Ezúttal pedig egy újabb aprócska zöldséget hoztunk, ami nem más, mint a bagolyborsó!
Ha most lázasan kutatnátok a fejetekben, mi is ez, akkor gyorsan le is leplezzük a titkot:
ez a csicseriborsó népies elnevezése. 😉

 

 

 

Mit is tud ez a kis hüvelyes zöldség?

 

A csicseriborsó Kis-Ázsiából ered, ahol több ezer éve honos növény. Innen terjedt el Indiába és a Földközi-tenger térségébe.

A legnagyobb területen ma Indiában, Pakisztánban, Iránban, Törökországban, Ausztráliában, valamint egyes afrikai országokban termesztik, mint fontos tömegélelmezési cikket. Magyarországon is megtalálható, bár nem túl jelentős a vetésterülete.

 

A reform táplálkozás kedvelt alapanyaga, az egyik legnagyobb növényi fehérjeforrás. Ennek megfelelően a vegetáriánus vagy vegán életmódot követők egyik elengedhetetlen alapanyaga.
De persze nem csak nekik ajánlott a fogyasztása. 😉

A csicseriborsó fehérjében, szénhidrátban (főleg rostban), B1, B6 vitaminokban és folsavban igen gazdag, emellett pedig ásványi anyag tartalma is magas (magnézium, vas, cink).
Kálcium tartalma segít a csontok erősítésében, rost tartalma miatt pedig hatékonyan csökkenti a vércukorszintet. Cukorbetegek számára is javasolt zöldség, hiszen pektintartalma miatt csökkenti az étkezések utáni gyors vércukorszint-emelkedést.

Ez az aprócska zöldség azon kevés növények közé tartozik, amik szelént is tartalmaznak, ami a májfunkciókban betöltött szerepe által képes szervezetünket megszabadítani a rákkeltő méreganyagoktól, valamint erős gyulladás és tumorcsökkentő hatással bír.

 

Így fogyaszd

 

Rendkívül sokoldalúan felhasználható, így köretként, salátákhoz, főzelékekhez, levesekhez is tökéletes, de isteni hummuszként vagy falafel/fasírt golyók formájában is.

Mi is nagyon kedveljük, ezért több ételünkben is megtaláljátok:

  • a Marokkói csicseriborsó talán a vegán favorit, de persze nem csak a vegánok körében. 😉
  • a Chilis babban is megtaláljátok, ami különösen tápláló és mondhatni már ’superfood’, hiszen a bab+kukorica kombó miatt tele van mindenféle hasznos tápanyaggal (erről is olvashattok korábbi cikkünkben). Erre pedig a csicseriborsó is rádob még egy lapáttal. 😉

 

 

 

Fontos! Mint sok hüvelyes, a csicseriborsó is puffadást okozhat, ezért érdemes főzés előtt egy éjszakára beáztatni.
Főzéshez pedig cseréljétek le az áztató vizet. 😉 (Mi például mindig így készítjük a babot, csicseriborsót tartalmazó ételeinket.)

Ha ezután is puffasztó hatást éreznétek, érdemes a fogyasztása közben egy kevés citromos vizet inni, fogyasztás után pedig egy csésze mentateát.

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?


Van egy étel, amit mindenki ismer, de mégis sok kérdés lengi körbe.

Mi most tiszta vizet öntünk a pohárba és eláruljuk, milyen is az #igazi Bolognai.
Meg persze azt is, miért olyan a POLCZ Bolognai marharagu, amilyen. 😉

 

Kezdjük az alapoknál!

A ,,bolognai spagettit” már biztosan mindenki kóstolta, ez ugyebár a menzák egyik kedvelt fogása is, sőt, rengeteg kész szószt is találunk az üzletek polcain, ha nem akarunk nekiállni főzni. Vagy csak kevés időnk van rá.

Meglepő, de a közismert ,,szószos tészta” igazából nem a hagyományos alapokra épül. Sőt, önmagában véve ilyen étel nem is létezik.

A hagyományos szószt az alábbi alapanyagokból készítették:

  • durvára darált zsíros marhahús
  • szalonna
  • sárgarépa
  • zellerszár
  • vöröshagyma
  • paradicsompüré, vagy hámozott paradicsom
  • száraz fehérbor
  • zsíros tehéntej vagy tejszín
  • alaplé
  • olívaolaj vagy vaj
  • fűszerek

Elég jól hangzik, ugye? Szerintünk is!
Ezek alapján a készen kapható szószok nagy része sajnos csak a nevében emlékeztet az eredetire. Ez már kevésbé hangzik jól. Sok termék összetevőjét átböngészve leginkább arra juthatunk, hogy a bolognai egy fűszeres paradicsom szósz, sok esetben hús nélkül. Pedig milyen messze áll ez a valóságtól!

Ami pedig a tésztát illeti, sajnos rossz hírünk van: a spagetti sem a hagyományos hozzávaló.
Mégpedig azért, mert ez a vékony tésztafajta nem alkalmas arra, hogy a szószt magába szívja. Ezért eszik a bolognai szószt hagyományosan a sok tojásos, szélesebb tagliatelle tésztával, ahogy mi is ajánljuk. 😉

 

Bónusz érdekesség: Bologna polgármestere nem is olyan rég egy Twitter bejegyzésben ecsetelte, hogy a ‘bolognai spagetti’ nem létezik, ugyanis a város a tagliatelle, lasagne és a tortellini tészták feltalálója.

A hagyományos ragut (ami egy hosszan főzött marhahúsos-paradicsomos-zöldséges-boros étel) pedig tagliatelle tésztával fogyasztották.
A ‘Spaghetti alla Bolognese’ kifejezést később kezdték használni (néhány állítás szerint a skandináv országok lakói, néhányan inkább a II. világháború angol és amerikai katonáira gyanakszanak), ami nem csak a tésztában hozott változást, hanem a szószban is. Szépen lassan egy sokkal paradicsomosabb, kevésbé zöldséges alappá vált.

 

A POLCZ bolognai

 

 

Igen igen, valóban pár összetevő hiányzik a mi szószunkból is, ezt jól látjátok. Mivel az ételeinket hozzáadott cukor, tej, tojás és adalékanyagok nélkül készítjük, így a tejet és a tejszínt mellőztük a receptünkből. Emellett pedig a bort is.

Ahogy ezt már több fórumon megosztottuk Veletek, minden készételünk bemutatását egy hosszú próbafőzési folyamat előzi meg, ahol kikísérletezzük, hogyan viselkednek az alapanyagok a hőkezelés hatására, illetve milyen alapanyagokból érhetjük el azt az ízt, amit szeretnénk érezni minden falatban.
Nos, a Bolognai marharagu is így készült, rengeteg verziót kipróbáltunk (zeller nélkül, borral, stb.), de ezek sosem hozták a várt ízélményt.
Így született meg tehát A ragu, amit már Ti is megtaláltok a webshopban.

 

Az eredeti receptúra szerint sok-sok hússal készül a bolognai szósz. Mi is igyekeztünk a receptúra fejlesztésénél erre törekedni, a POLCZ-os változatban 28% a marhahús. Tennénk mi bele többet is, de annyira sűrű így is a szószunk, hogy már így is alig lehet főzéskor megkeverni. Szóval nem spóroltunk ki belőle semmit! 😉
A hús teljes egészében marhacomb, nem úgy, mint néhány bolognai raguban az üzletek polcain. (Sok helyen találkozhattok például húsmentes szószokkal, amik csak nevükben emlékeztetnek az igazira, de a húsos raguk közt is nagyon gyakori, hogy alig tartalmaznak marhát, vagy egyáltalán nem. Így kerülhet sajnos csak csirke, vagy csak sertés is az összetevők közé…)

Lehet, hogy nem az eredeti recept, amit a webshopunk polcain találtok, de jelentős ,,nyomokban tartalmazza” azt. Szerintünk isteni lett, hiszen tele van finom zöldségekkel, színtiszta marhacombbal és szuper fűszerekkel! Ahogy a visszajelzéseiteket olvassuk, úgy tűnik, Nektek is nagyon bejön! 😉

 

Ha kell egy kis extra

 

Ahogy már megszokhattátok, ha kajás bejegyzéssel jelentkezünk, akkor bizony recept is van, így most is készültünk pár finomsággal. Mit lehet még kihozni a POLCZ Bolognai marharaguból? Máris mutatjuk!

 

Pizza a’la POLCZ

Szupergyors pizza recept házi tésztával, isteni finom feltéttel!
Ez nem más, mint a pizza bolognese, a receptet pedig egy korábbi cikkünkben találjátok.

 

Töltött cukkini hajócskák

 

 

Ugyan ezt a szósz legtöbbször tésztával képzeljük el, de mi most úgy gondoltuk, mutatunk valami újat.
Ezúttal töltelék lett a szószból, hiszen cukkinit töltöttünk meg ezzel a finomsággal.

Így készül:

  • megmossuk a cukkiniket, félbevágjuk
  • kikaparjuk a puha, magosabb közepüket (ezt még fölhasználjuk)
  • bontunk egy üveg POLCZ Bolognai marharagut, elkeverjük a cukkinibelsővel
  • tepsire tesszük a cukkiniket és a közepüket megtöltjük a szósszal
  • jöhet rájuk egy kis sajt és mehetnek is a sütőbe!

180 fokon körülbelül 20-25 percig sütjük.

Magában is isteni, de ha szeretnétek hozzá köretet főzni, még kiadósabb lesz. Bulgurral például nagyon finom! 😉

 

Vendégváró falatkák

 

 

Ez a gyors finomság azért is nagyon klassz, mert akár maradékból is összedobható.
Természetesen házi tésztával. 😉

Hozzávalók a tésztához (kb. 12 db batyuhoz):

  • 2 bögre liszt
  • 1 evőkanál olaj
  • 5 dkg puha vaj
  • fél pohár víz (kb. 1,5 dl)
  • fél teáskanál só

(Természetesen, ha diétázol, vagy valamilyen allergiában szenvedsz, cseréld le bátran a tészta összetevőit olyanokra, amik számodra is fogyaszthatók.)

A hozzávalókat egyszerűen csak összegyúrjuk (érdemes először a vajat összemorzsolni a liszttel) és nagyjából fél órára fóliába csavarva hűtőbe tesszük.
Ezután körülbelül 2 mm vastagra nyújtjuk a tésztát, kör formákat szaggatunk belőlük, amiket megtöltünk a POLCZ Bolognai marharaguval.
Egy batyuba (a tészta méretétől függően) kb. 1 evőkanál ragut teszünk, megkenjük a tészta szélét kis vízzel és félbehajtva összenyomkodjuk a széleket.
Az elkészült batyuk tetejét megkenjük tojással, majd körülbelül 30 percig sütjük 180 fokon.

 

Bolognais melegszendó

 

 

Ha ezt kipróbáltátok, garantáltan nem fogtok többet melegszendvics krémeket venni a boltban. 😉
Pár perc alatt elkészíthető finom vacsora az egész családnak!

Nem is lesz szükség hozzá másra, csak egy üveg POLCZ Bolognai marharagura, egy kis sajtra és kenyérre (választhattok bármilyet, mi most egy isteni finom rozsos barnakenyeret választottunk).
Sütőben sütve körülbelül 10-15 perc alatt elkészül, friss salátával tálalva mesés vacsora!

 

Próbáljátok ki a gyors finomságokat és meséljétek el nekünk, hogy ízlettek!

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?