Lassan véget ér a november és eljön az év egyik legszebb időszaka. Hamarosan itt a karácsony! 😊

A szó hallatán beindul a szemünk előtt egy romantikus kisfilm, az orrunk előtt pedig finom illatok lebegnek: ínycsiklandó fogásoktól roskadozó asztal, családi ünneplés, karácsonyi filmnézések pizsamában, forralt bor, ünnepi dalok…Csupa móka és kacagás! Vagy mégsem?

 

Te jó ég, mindjárt itt a karácsony és még nem készültünk elő semmivel!

Fejben már állítjuk is össze a végtelen ’to do’ listát:
-ünnepi menüsor kitalálás
-ajándék beszerzés…de előtte még ötletelés
-adventi koszorú beszerzés
-óriás lakástakarítás
-karácsonyi dekor otthonra
-fa beszerzés…

Rengeteg feladat, főleg, hogy ezt mind az amúgy is rohanós hétköznapokba szeretnénk bezsúfolni.

 

Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a POLCZ segítségével ez mind gyerekjáték lesz? 😊
Tartsatok velünk, elhoztunk Nektek néhány remek karácsonyi ötletet!
Segítünk, hogy kevésbé legyen stresszes a készülődés és még több idő jusson a fontos dolgokra. 😊 Például egy kis esti társasjátékra a gyerekekkel…

Lesz itt mindenféle, így lakásdekorációt, ajándékot, adventi koszorút is mutatunk! És persze ezt mind POLCZ üvegekkel és néhány olyan hozzávalóval, amit otthon is megtaláltok a háztartásban!

Kezdjük is egy rendhagyó adventi ,,koszorúval”, hiszen december 1-jén már gyújtjuk is az első gyertyát!

 

Adventi koszorú

Elkészítési idő: kb. 5-10 perc

Ügyességi fokozat: kezdő

Hozzávalók:

-POLCZ üvegek
-teamécses
-só
-madzag
-biléta
-filctoll
-olló

 

Pár apróság az otthoni fiókból és máris kész a rendhagyó adventi koszorú

 

Ebből a szettből persze 4 db-ra lesz szükség, hiszen 4 vasárnapon keresztül fogjuk gyújtani a gyertyákat karácsony előtt. 😊

 

Így készül:

az üvegeket tetszőlegesen feldíszítjük (mi ehhez ünnepi színű madzagot és 1-1 kis bilétát használtunk, amit számokkal jelöltünk meg), majd megtöltjük kb. egy ujjnyi vastagságban sóval.
A közepére helyezzük a teamécsest, majd a 4 befőttesüveget egy tálcára tesszük.
Önmagában is mutatós dísze lesz a lakásnak, de ha még ünnepibb hangulatot szeretnénk, körberakhatjuk fenyőágakkal is.

A díszítéshez használható bármi, ami otthon van, így ez a dísz maximálisan újrahasznosított anyagokból készül. 😊

 

Szuper egyszerű és nagyon gyors adventi ,,koszorú”

 

Lakásdekoráció

Az ünnepi hangulathoz hozzátartozik a gyertyagyújtás, bekuckózás és a sok-sok fény.
Ezzel a nagyon egyszerű dekorációval pár perc alatt igazán meghitt dekorációt készíthetünk otthonra!

 

Elkészítési idő: kb. 5-10 perc

Ügyességi fokozat: kezdő

Hozzávalók:

-POLCZ és más befőttesüvegek
-teamécses
-spárga
-fenyőágak
-fahéjrúd

 

Így készült:

a befőttesüvegeket feldíszítjük fenyőágakkal, fahéjrúddal, majd mindegyikbe teszünk 1-1 mécsest.
Ezeket az üvegcséket a lakás bármely pontján elhelyezhetjük, így napközben és este is impozáns részei lesznek az otthonunknak.

 

Néhány egyszerű trükkel könnyen ünnepi hangulatot varázsolhatunk otthonra

 

DIY ajándék – gyertya

Ha valaki szeret kézműveskedni, vagy egyszerűen csak megfeledkezett valakiről, akkor ez lesz a tökéletes ajándék! 😊
Gyorsan elkészül, számtalan módon variálható és biztosan lenyűgözünk mindenkit azzal, hogy saját kezűleg készítettük!

 

Elkészítési idő: kb. 15-20 perc

Ügyességi fokozat: kezdő

Hozzávalók:

-viasz (akár az otthoni, félig égetett gyertyákat is használhatod, de kifejezetten gyertyaöntéshez kapható hobby boltokban is viasz)
-kanóc (használhatsz hozzá akár spárgát is)
-POLCZ üveg
-2 edény
-víz
-illóolaj (enélkül is működik 😊 )
-a dekorációhoz bármi, amit szívesen használnál vagy van otthon.

 

Így készül:

egy nagyobb edénybe töltsünk vizet, majd kezdjük el forralni. A kisebb edénybe dobjuk bele a viaszt/megmaradt gyertyákat és az egészet tegyük bele a nagyobb edénybe (így a forró víz hatására fog megolvadni).
Ha megolvadt, tehetünk bele pár csepp illóolajat is, így isteni illat fog keringeni a lakásban, mikor meggyújtjuk a gyertyát. Amint felolvadt az utolsó viasz darab is, töltsük bele a befőttesüvegbe!
Tegyük bele a kanócot (ha egyszerű spárgát használunk, érdemes a végét picit viaszba mártani, hogy majd könnyebben meggyulladjon) és fixáljuk az üveg közepén (például két csipesszel).
Ha kihűlt és megszilárdult, vágjuk méretre a kanócot és kezdődhet a díszítés!

 

Egyszerű, de nagyszerű egyedi ajándék

 

DIY ajándék – téli táj

Ezt az ajándékot a gyerekek biztosan imádni fogják, de valószínűleg pár felnőttnek is mosolyt csalna az arcára. 😉

 

Elkészítési idő: kb. 10-15 perc

Ügyességi fokozat: kezdő

Hozzávalók:

-POLCZ üveg + tető
-műhó
-ragasztópisztoly + ragasztó
-,,mütyürök” a gömbbe (készíthetsz mini tájképet picike fákkal, állatokkal, mi most két karácsonyfát és egy ,,home made” hóembert választottunk.

 

Így készült:

a tető belsejébe elkészítjük a ,,csendéletet”, vagyis ragasztópisztollyal rögzítjük a kiválasztott figurákat és egy kis ,,havat”. Ez lesz a ,,hógömbünk” alja. Érdemes egy picit megemelni a kompozíciót, így például kisebb befőttesüvegek tetejéből építhetünk egy kis ,,dombot”. Erre ragasztjuk majd rá a kiválasztott díszeket.
Az ,,emelvényre” ragasztunk egy kevés műhavat, az üveg belsejébe pedig szórunk belőle egy fél marékkal. Így majd, ha megrázzuk a ,,gömböt”, esni fog a hó. 😉 Ezután már csak a tetőt kell rácsavarni az üvegre és kész is az ajándék!
Ha szeretnéd, a kupak oldalát is díszítheted.

 

Kedves kis ajándék…vagy dekoráció otthonra

 

+1 dekor Tipp:

ha készítettél mécsest vagy adventi ,,koszorút” a POLCZ üvegekből, bátran használd őket az ünnepi asztal díszítéshez is!
Egy szép terítő, néhány fenyőág, pár mécses és máris ünneplőbe öltözött az asztal is! 😉

 

 

Bónusz Tipp a kellemes készülődéshez:

ha szeretnél magadnak pár óra kikapcsolódást ajándékozni, tárazz be a webshopban POLCZ ételekből!
Így nem lesz gond a főzésre, a fölszabadult időt pedig kihasználhatod egy kis kézműveskedésre vagy ajándék vásárlásra!

Ha mást is megajándékoznál ezzel az élménnyel, lepd meg egy POLCZ ajándékutalvánnyal!

 

 

Kellemes készülődést kívánunk! 😊

Az elkészült műalkotásokat pedig küldjétek el nekünk facebookon vagy emailen, kíváncsiak vagyunk, ki hogyan dobta föl az otthonát a POLCZ üvegekkel!

 

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 

 


A mai cikkünkben két ősellenség, az Üveg és a Műanyag szállnak ringbe, hogy egy mindent eldöntő szuperviadalon bizonyítsák, melyikük a kevésbé környezetszennyező.

Szoros küzdelem várható, a két fél már bemelegít, a szurkolók ujjonganak!
Induljon hát a harc, lássuk, ki a zöldebb!

 

 

Első menet

A bemelegítés után lassan egymásnak feszül a két ellenfél, amíg tart a belharc, bemutatjuk egy kicsit, mit érdemes tudni róluk.

 

Miből és hogyan készül az üveg?

A választ sokan talán csípőből tudják, homokból. Ennél azonban egy picit bonyolultabb az előállítása és egy kicsivel több az alapanyag is. Az üveggyártás alapvető nyersanyagai a homok, a szóda (mely beindítja az olvadást és formálhatóságot), esetlegesen üvegtörmelék vagy üveghulladék és a mészkő, mely végül szilárd anyaggá sűríti az olvadékot. Színezékként pedig oxidánsokat használnak az eljárás során. Így tehát mondhatjuk, hogy az üveg természetes alapú.

A gyártás során az alapanyag keveréket magas hőmérsékleten (1300-1500 fok körül) megolvasztják, az eközben keletkező gázokat eltávolítják, majd lehűtik a kapott anyagot. Közben pedig formázzák, nyújtják aszerint, milyen terméket készítenek belőle.
Jól látható, hogy a gyártás így a nyersanyagokon túl meglehetősen nagy energiafelhasználással jár a magas hőmérséklet miatt, illetve a hűtés során pedig vízfelhasználás szükséges. Bár ez utóbbi javarészt zárt rendszerben kering, így nem meghatározó az elfolyó víz mennyisége.

 

Hopp egy jobbhorog az üvegnek! Amíg kicsit magához tér, vizsgáljuk meg a másik versenyzőt!

 

Miből és hogyan készül az műanyag?

Ez már egy bonyolultabb kérdés, amire talán nem érkezne olyan gyorsan válasz senkitől.

A műanyagokat legnagyobb mennyiségben fosszilis energiahordozókból állítják elő, amik a kőolaj, a földgáz és a kőszén. Emellett egyre nő azoknak a műanyagoknak a mennyisége, melyet elhasznált műanyagok, vagy műanyagipari melléktermékek újrafelhasználásával nyernek.
A műanyagok szintetikus előállításakor kismolekulájú vegyületekből (monomer) kiindulva nagy molekulájú (makro molekulájú) vegyületet, ún. polimert alakítanak ki. A gyártás során, a megfelelő tulajdonságok elérése érdekében különböző adalékanyagokat adnak a műanyagokhoz.

A műanyagokat a feldolgozási technológiájuk alapján különböző csoportokba lehet osztani, ez az előállításukat is befolyásolja. A főbb nagy csoportok a hőre lágyuló, a hőre keményedő, illetve a rugalmas műanyagok. A háztartásban is használt, illetve közismert csomagolóanyagok többnyire az első csoport részei.

Vagyis a PET palack, amiből a vizet isszuk kőolajszármazék? Pontosan. A kőolaj egy természetes eredetű anyag, amely élő szervezetek bomlásával, átalakulásával keletkezett ásványi termék. Viszont ez egy kimerülő energiaforrás.

 

Máris érkezik egy felütés a megtáltosodott ellenféltől, de a Műanyag résen volt, így nem talált be.
Magabiztosan táncol a páston, hiszen ő is természetes alapanyagú, mégis kisebb az energiafelhasználása az előállítás során.

 

Második menet

Egy kis pihenés után újabb menetben mérik össze magukat az ellenfelek, ezúttal a fizikai tulajdonságok kerülnek előtérbe.

 

Mit tudunk az üvegről?

Nagy a hőmérséklettűrése, ami miatt a konzervipar jól tudja hasznosítani. Helyben is vagyunk, bátorító morajlás hallatszik a nézőtérről.

Gőz, gáz és aromazáró tulajdonsággal rendelkezik. Az üveg újratölthető és újra feldolgozható. Előnytelen, hogy nehezen viseli a gyors hőmérsékletváltozást, ütésre érzékeny és nagy az anyagsűrűsége, ezért az üres csomagolóeszköz is nehéz.
Áttetszősége miatt jól látható a benne rejlő termék, de akár színezhető is.

 

Mit tudunk a műanyagról, mint csomagolóanyagról?

A tömege és a sűrűsége jellemzően kicsi. Formai kialakítása igen változatos lehet. Számos termékcsomagolásánál felhasználható, jelenleg Magyarországon az összes csomagolóanyag kb. 30% át a műanyag teszi ki.
Alapanyagukat tekintve lehetnek természetesek és szintetikusak. Például természetes alapú a viszkózfólia, szintetikus a polietilén.
A műanyagból készült csomagolóeszközök igen változatosak lehetnek. A felosztások szerint beszélhetünk hajlékony, félmerev és merevfalú csomagolóeszközről. Ebből az alapanyagból készítenek tasakokat, zacskókat, rekeszeket és ládákat is.

 

Magabiztos sorozás a Műanyagtól, az Üveg kicsit tántorog, de megrázta magát, folytatódik a harc!
Megnyerő ez a szuper Műanyag, hiszen nem törik, mint az üveg. A szurkolók ujjonganak! Úgy néz ki, a Műanyag áll nyerésre.

 

Összegezzük hát így a félidőben, mi történt eddig a viadalon!

 


Az első két menetben az Üveg némileg háttérbe szorult, bár szinte egyenlő a küzdelem. Lassan itt a mérkőzés vége, a félidőn már túlvagyunk.

Megtudtuk, hogy mindketten természetes alapanyagokból készülnek, bár az előállításuk során különböző az energiafelhasználás és a Műanyag sajnos (javarészt) kimerülő energiaforrásból származik. Kiderült az is, hogy mindketten jól és sokrétűen hasznosíthatók, de a Műanyag tulajdonságai kedvezőbbek, hiszen nem törékeny.

Az izgalom a tetőfokára hág, a szurkolótáborok is egymásnak feszülnek-bár ők csak szóban.
Lássuk, vajon melyikük bizonyul jobbnak ebben a menetben?

 

Harmadik menet

Fölcsendül a harangszó, elindul a csalogatás.

 

Mit tudunk az üveg egészségre gyakorolt hatásáról?

Nem lép kölcsönhatásba a beletöltött termékkel.

 

Szuper hír, sorozást kap a Műanyag! Erre nem volt felkészülve, kicsit elbízta magát az előző két menetben. Egy kis roggyantság után máris magához tér, folytatódik a küzdelem!

 

Mit tudunk a műanyag egészségre gyakorolt hatásáról?

Nemrégiben az East China Normal Egyetem kutatásából kiderült, hogy a tengeri só már nemcsak nátrium-kloridot és ásványi anyagokat tartalmaz, hanem mikroműanyag-részecskéket is. De igaz ez a mézre, sőt már a szálló porban is található műanyag.

Egy kilogramm tengeri sóban akár 600 mikroműanyag-részecske is lehet, így ha a napi ajánlott mennyiségű sófogyasztást tekintjük – 5 gramm -, akkor naponta három mikro méretű műanyag is a szervezetünkbe kerül. A Föld tengereinek és óceánjainak mintegy 98 százaléka szennyezett mikroműanyaggal, vagyis szinte nincs a vizeknek olyan kis területszakasza sem, ahonnan ha mintát vennénk, ne tartalmazna több-kevesebb mikroműanyag-részecskét.

Elégedetlen morajlás hallatszik a tömegből, a Műanyag kicsit meghátrál.

Megalapozott kutatások támasztják alá, hogy sok esetben a PET-ből idővel elkezdenek kioldódni a gyártás során lágyítószerként használt különböző ftalát-vegyületek. Ezek a szervezetbe kerülve a szaporítóképességet és a hormonrendszert károsíthatják, sőt némelyeket rákos megbetegedésekkel is összefüggésbe hoztak.

A ftalátok idő függvényében oldódnak ki a műanyagból, ám a folyamatot befolyásolhatja a hő és a savas közeg. Ráadásul minél kisebb a palack, annál nagyobb részecskék jutnak az italba, hiszen a fél literes kiszerelésnél a folyadék arányaiban nagyobb felületen érintkezik a műanyaggal. Ebből a szempontból az sem igazán számít, mikor bontjuk fel, a minőség viszont igen.

A palackokat műanyag granulátumból „fújják” ki, és mivel elvileg egyszer használatosak, sok gyártó költségei minimalizálása érdekében olcsó, rossz minőségű alapanyagot használ. Ezekből akár még nagyobb mennyiségű ftalát juthat szervezetünkbe.

 

 

Bumm egy hatalmas felütés, a Műanyag lassított felvételen zuhan a padlóra! A bíró már siet is, hogy rászámoljon, de végül a Műanyag megrázza magát és föláll.

 

A mindent eldöntő – Negyedik menet

Tele a küzdelem izgalmas fordulatokkal, az előző menet után már semmi sem biztos. Vajon ki lesz a győztes? Vagy lesz egyáltalán győztes? Várható-e KO?

A közönség is egyre tüzesebb, zajlik a szájkarate a nézőtéren.

Felcsendül a harangszó, hirtelen elcsendesedik a terem és mindenki a két ellenfélre figyel.

 

Ahhoz, hogy egy anyag környezetre gyakorolt hatását teljeskörűen megvizsgáljuk, mindenképpen figyelembe kell vennünk, mennyi idő alatt bomlik le a természetben.
Vagy a megfelelően gyűjtött hulladéknak köszönhetően újrahasznosítható-e.

 

Milyen az üveg újrahasznosíthatósága, mennyi idő alatt bomlik le?

Rossz hír: az Üveg emberi léptékben mérve gyakorlatilag sosem bomlik le (közel 2 millió év).

Mindemellett az üveg 100%-ban újrahasznosítható, ráadásul kisebb energia befektetéssel, mint ha újat gyártanánk. Ennek azonban a megfelelő szelektív gyűjtés a feltétele. Így a már egyszer legyártott üveg teljes mértékig visszakerülhet a körforgásba úgy, hogy nem használunk hozzá plusz adalékanyagokat vagy alapanyagot.

A másik lehetőség az újratöltés, azonban sajnos hazánkban az üveg visszagyűjtési rendszer nincsen igazán kiépítve, meglehetősen akadozó például a betétdíjas rendszer. Ugyan elsőre nagyon jól hangzik, hogy például a befőttes üvegeket visszagyűjtés után újra lehetne tölteni, azonban egy kicsit mélyebbre ásva könnyen belátható, hogy ez nem feltétlenül jó megoldás (akár a környezetre gyakorolt hatását, anyagi vonzatait vagy az energia felhasználást nézzük).
Azon túl, hogy például az országos visszagyűjtés meglehetősen nagy költséget róna a gyártókra a begyűjtést tekintve (,,központba” szállítás, ami ugye szintén nem túl környezetkímélő a fuvarozás miatt), az újratöltés feltételei is nagyon szigorúak. Így például megadott hőfokon és megadott tisztítószerekkel megfelelően kell kitisztítani őket, majd külön jelzéssel kell ellátni az üvegeket, hányadik újratöltésre kerül sor.
És természetesen ez egy véges folyamat, hiszen egy idő után a szállítás, újratöltés, ipari mosás során elöregedik az anyag és meggyengül az összetétele, ami például veszélyes következményekkel járhat bármilyen élelmiszeripari fölhasználásban.
Ezután pedig ugyanúgy a bedarálás és újrahasznosítás marad.

 

A befőttes üvegnek viszont az a nagyon szuper tulajdonsága, hogy otthoni körülmények közt is számos területen újrahasznosítható.
Erről korábban már írtunk is bejegyzést (itt tudod elolvasni), de természetesen a felhasználásnak csak a képzelet szab határt.

 

Milyen a műanyag újrahasznosíthatósága, mennyi idő alatt bomlik le?

A műanyagok lebomlási ideje 200-1000 év, ami emberi léptékben mérve nem igazán tér el az üvegtől.

Az újrahasznosítás tekintetében szintén fontos a szelektív gyűjtés, hiszen enélkül nem kerülhetnek vissza a körforgásba ezek az anyagok.
A műanyag gyártása és újrahasznosítása során is rengeteg káros melléktermék keletkezik, így már maga a folyamat sem túlzottan környezetbarát.

Az újrahasznosítás során színek szerint osztályozzák a műanyagokat, amiket különböző adalékanyagok hozzáadásával granulátummá alakítanak. Ezt használják tovább aszerint, mi a gyártani kívánt termék.

 

A műanyag a csomagolóiparban használt anyagok több, mint egynegyedét teszi ki, ezek egy része ráadásul egyutas, vagyis nem újrahasznosítható. Ezek a hulladékkezelés során égetőbe kerülnek.

Ha körülnézünk egy boltban, vagy akár csak a háztartásunkban, könnyen megfigyelhető, hogy szinte mindent becsomagolva vásárolunk meg és észre sem vesszük. A boltban kapott nejlonzacskó így csak a ,,jéghegy csúcsa”.

Az utóbbi időben pedig sok helyen találkozhatunk ,,lebomló” vagy komposztálható műanyagokkal (például szatyrokkal vagy pohár tetőkkel), bár egyelőre igen megosztó a vélemény róluk. Egyrészt nem bomlanak le teljesen (inkább csak kisebb darabokra esnek szét), másrészt elsősorban ipari komposztálóüzemekre tervezték őket, hiszen 60 fok körüli hőmérséklet szükséges ahhoz, hogy elinduljon a bomlásuk. Ez viszont egy új fajta szelektív gyűjtés során lenne csak igazán jól használható.
Bár kérdés, hogy jó-e nekünk az, ha lebomlanak és mikroműanyag formájában beépülnek a földbe, vizekbe, majd így a testünkbe…Nem hangzik túl jól.

 

Úgy tűnik a Műanyagnak nem sikerült az előző menet kiütése után teljesen magához térnie, hiszen az Üveg egy sorozás után újra meggyengíti és sarokba szorítja.

 

A bíró hirtelen leinti a mérkőzést, lejárt az utolsó menet kétperces ideje is!


A pontozóbírók összesúgnak, amíg tanakodnak a nyertesről a két ellenfél a kék és piros sarokba vonul, hogy kifújja magát.

A nézőtéren izgatott a hangulat, mindenki a saját kedvencét bíztatja.

Kemény küzdelemnek lehettünk tanúi, a két ellenfél szinte fej-fej mellett haladt a mérkőzés végéig.
Néhányan kicsit csalódottan kiabálnak a tömegben, hiszen a látványos technikai KO elmaradt, egyik fél sem került sok időre padlóra.

A bírák meghozták a döntést, a két ellenfél felsorakozik a szorító közepén.
Lendül az egyik kéz, megvan a győztes!

Ebben a harcban pontozás alapján az Üveg győzedelmeskedett, bár sokáig nem volt egyértelmű, melyikük kerül ki győztesnek!


Erős mérkőzés volt, de végül mindent mérlegelve megszületett a döntés.

 

Ahogy a mérkőzés során is kiderült, a ,,környezetbarát” fogalom igencsak sokrétű és talán nem is mondató ki egyértelműen egyik anyagra sem. Minden esetben fontos, hogy amikor egy anyag, vagy akár éppen egy csomagolóanyag környezetre gyakorolt hatásait nézzük, ne csak az előállítás vagy a lebomlás témakörét vegyük górcső alá.
Ennél sokkal összetettebb kérdések ezek.

A POLCZ szellemiségéhez nem csak az adalékmentes étel készítés, hanem a környezetbarát szemlélet is hozzátartozik, amit a lehetőségeinkhez mérten igyekszünk megvalósítani.

Természetesen mi is tudjuk, hogy messze vagyunk még a tökéletestől, de ahogy ezt már korábban is megfogalmaztuk, apró és közös lépésekkel igyekszünk hozzájárulni egy fenntartható jövőhöz.

Mindemellett pedig folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, amik jobbnak bizonyulnak a jelenlegieknél!

 

Felhasznált források:
glasimpex.hu
tankonyvtar.hu
tudasbazis.sulinet.hu
hazipatika.com
24.hu
hirado.hu

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 

 

 

 

 


Pizza a’la POLCZ

 

Ezúttal egy extra gyors vacsora recepttel jelentkezünk, ami nem csalás, nem ámítás, körülbelül 20 perc alatt elkészíthető!
Ez még az a kategória, amit akár egy munkából hazaesés, majd egy gyors szusszanás után is szívesen összedob az ember. Jó hír, hogy ügyességben nem igényel olasz felmenőket a recept, sem különleges összetevőket, így tényleg csak a kamrából kell előszedni hozzá mindent.

A feltéteknek köszönhetően pedig gyakorlatilag megunhatatlan, hiszen úgy variáljuk, ahogy éppen szeretnénk – vagy ahogy a hűtőnk aktuális tartalma engedi. 😉

 

Érkezzen hát a Pizza Bolognese a POLCZ konyhájából – avagy nálunk most ez volt a hűtőben…

 

Néhány alapanyag és máris kész az isteni pizza!

 

Hozzávalók a hagyományos tésztához (3-4 főre):

  • 40 dkg liszt
  • 5 dkg élesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 evőkanál olaj
  • víz (nagyjából 2,5 deci)

Természetesen, ha diétázol, vagy valamilyen allergiában szenvedsz, cseréld le bátran az összetevőket olyanokra (például gluténmentes pizza lisztkeverékre), amik számodra is fogyaszthatók!

 

Hozzávalók a feltéthez:

 

Így készült:

a lisztet összemorzsoljuk az élesztővel, majd hozzáadjuk a sót, cukrot és az olajat.
Ezután langyos vízzel addig öntjük (kb. 2,5 deciliter) a keveréket, amíg kézzel összedolgozva már nem foszlik szét.
A tésztát 4 kisebb részre osztottuk, így 4 db kb. 20 cm-es pizzát kaptunk (ennél kisebb vagy nagyobb pizzákat is készíthetünk, annak függvényben, szétosztjuk-e a tésztát).

A kisebb tésztákat lisztes felületen kb. 1 cm vastagra nyújtjuk, majd lisztezett tepsibe tesszük.

Ezután jöhet a feltét!
Egy üveg POLCZ Bolognai marharaguval megkenjük a pizzákat, majd rátesszük a sonkát, megszórjuk a felszeletelt hagymával, végül pedig rátépkedjük a mozzarellát.
Mehet is az előmelegített sütőbe, ahol 220 fokon kb. 15 percig sütjük.

Ezalatt pedig belefér egy rendrakás és egy mosogatás is. 😊

 

Így tálald:

a forró pizzákra szórj friss rukkolát és locsold meg ízlés szerint egy kis olivaolajjal!

 

 

Pizza Bolognese a POLCZ konyhájából

 

 

Tökéletes gyors vacsora akár egy fárasztó munkanap után is, vagy egy hétvégi ebédre a családnak!

Bónusz tipp: ha több kisebb pizzát készítesz, akkor más-más feltéttel is megsütheted őket, így a család minden tagját megörvendeztetheted a kedvencével! 😉

 

Jó étvágyat hozzá! 😊

 

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

 


Aki követi az oldalunkat Facebookon vagy Instagramon, esetleg lelkes POLCZ étel fogyasztó, már biztosan találkozott a #repolcz kifejezéssel.

Aki pedig még nem tudná, annak gyorsan el is áruljuk: ezzel a jelzővel bizony az üvegek újrahasznosítását jelöljük a közösségi oldalakon.

 

Számos remek ötletet kapunk Tőletek, mire is használhatók otthon a kiürült üvegcsék, így arra gondoltunk, egy csokorba szedjük az eddigieket, hátha van közte olyan, amire még nem gondoltatok, de hasznos lehet. Számunkra volt újdonság, bár mi is szeretünk kreatívkodni ilyesmivel. 😊

 

Miért is jó, ha újrahasznosítod, ahelyett, hogy kidobnád?

 

Kezdjük rögtön azzal, ami már az ’újrahasznosítás’ szóban is szerepel, vagyis, mert hasznos lehet. Például kiválthatjuk vele az egyutas tárolókat, tartókat, megtölthetjük mindenféle jóval őket (erre ebben a bejegyzésben adunk is tippeket). Praktikusak, mert könnyen elférnek a táskádban is, így ételszállításra is jók.
Ezzel is csökkenthető a háztartási hulladék mennyisége, így pedig az ökolábnyomunk. Nem mellesleg milyen jól mutatnak egy átlátszó üvegcsében például a különféle magok, így a konyhánkban már nem is kell többé ajtó mögé rejteni őket.

Emellett már több üzletben csomagolásmentesen is vásárolhattok (ilyen például a Ligeti Bolt , ahol az ételeinket is meg tudjátok vásárolni 😉 ), így nagyon jól jöhet pár kiürült POLCZ étel üvege, amiben hazavihetitek a megvásárolt alapanyagokat.

 

De nem lövünk le mindent előre, jöjjenek hát a tippek!

 

Tároló a konyhában

Gyakorlatilag bármit bele lehet tölteni, így magoknak, fűszereknek, köreteknek (pl. rizs) is tökéletes. A száraz alapanyagok mellett azonban akár szószokat, házi mustárt vagy olajakat, ecetet is bátran tárolhattok bennük. Az üveg egyik nagy előnye, hogy a felhasználása során nem oldódik ki belőle semmilyen káros anyag az ételekbe.
Feliratozás nélkül is megállják a helyüket, hiszen az üvegen keresztül látható, mi van bennük. Ha pedig ellátjátok őket egy kis cetlivel, még stílusosabb kiegészítője lehet a konyhátoknak.

 

Nálunk így sorakoznak a polcon az alapanyagok

 

Befőzéshez

Aki szeret befőzni, vagy szokott eltenni lekvárokat, kompótokat, esetleg lecsót, chutneyt télire, annak különösen hasznos lehet 1-1 kiürült POLCZ üveg.

 

narancslekvár, polcz, repolcz, töltsd újra, lekvár

Ínycsiklandó narancslekvár Fittfalat konyhájából

 

 

Házi kencéknek

Ha netán magadnak készítenéd otthon a kozmetikumokat, az üvegcséinket Neked találták ki! Tökéletes arckrémnek, testápolónak, krémdezodornak, samponnak.

 

Alakítsd kedvedre az üveget, hogy illeszkedjen a fürdőszobai designhoz!

 

Dekorációnak

Ültess bele növénykéket, vagy tegyél bele mécsest és máris egy szuper és nagyon gazdaságos lakásdekorációt kaptál!
Ha pedig szeretsz kézműveskedni, akár ki is díszítheted az üveget kedved szerint. A lehetőségek tárháza végtelen! 😉

Bónusz dekor tipp: ha az esküvődre készülsz és netán lelkes POLCZ étel fogyasztó vagy, megéri gyűjtögetni az üvegeket, hiszen szuper gazdaságos és nagyon divatos kiegészítői lehetnek a dekorációnak a nagy napotokon! A romantika garantált, ha kitesztek az asztalokra pár #repolcz mécsest. Éljenek a zero waste esküvők! 😊

 

Makramé ruhába bújtatott POLCZ üveg Anifactory műhelyéből

 

Egyszerű, de nagyszerű növény dekoráció Magyar Mariann otthonából

 

Töltsd újra kajával

Ha nincs időd otthon reggelizni, de pont van még 2 perced, hogy összedobáld az alapanyagokat, akkor egy POLCZ üveg jól fog jönni! Töltsd meg granolával, chia pudinggal, gyümölcsökkel, tedd a táskádba és máris viheted magaddal a munkába!

Levesnek és ,,pohár” desszerteknek is tökéletes! Teszteltük. 😉

 

Chia puding házi lekvárral, jól indul a reggel! Kovács Betti POLCZ üveges rohanós reggelije

 

Isteni házi bazsalikomos pesto Ligeti Zöldi konyhájából

 

Kakukkfüves, tárkonyos zöldségleves került a POLCZ üvegbe – Szabó Annamari konyhájából

 

 

 

Van még olyan ötlet, amit kihagytunk volna, de Nektek bevált? Küldjétek el nekünk és szívesen megosztjuk!

Reméljük, találtatok pár hasznos tippet! 😉

 

Ha már a lakás összes helyiségét elárasztottátok POLCZ üvegekkel és úgy érzitek, több nem férne el otthon, bátran hozzátok vissza őket a raktárunkba!

Mi próbafőzésekhez újra tudjuk hasznosítani őket. Vagy teszünk bele nasit, gyümölcsöt, kávét elvitelre… 😉

 

 

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?


A szombati ebéd sokak számára elég nagy fejtörést okozhat, bevalljuk, sokszor nekünk is.

Az egész heti taposómalom után igazából sokszor csak egy ágyban reggelizésre és pizsamás napra vágyunk a kedvenc sorozatunk társaságában. De ez legtöbbször megmarad a vágyálmok talaján. Eljött a hétvége, van két napunk kikapcsolódni, kicsit rendbeszedni a lakást, kéne némi énidő és akkor még itt ez a kaja dolog is…

Azt már bizonyára mindenki tudja, hogy a POLCZ ételeket pontosan azokra a napokra találtuk ki, amikor nincs kedvünk, vagy időnk főzni. De mi van akkor, ha pici kedvünk azért van? 😊

Ha kicsivel több, mint 2 perced van, akkor ezt a szupergyors, nagyon egyszerű és finom receptet Neked találtuk ki! 😉

 

Íme a tökéletes szombati ebéd!

 

Mi kell hozzá? Mutatjuk!

 

padlizsán, marokkói csicseriborsó, hagyma, petrezselyem, sajt, paradicsom, darált hús

Innen már csak pár perc és kész a szuper szombati ebéd…

 

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 üveg POLCZ Marokkói csicseriborsó
  • 3-4 db közepes méretű padlizsán
  • 1 fej vöröshagyma
  • 500 gramm darált hús
  • 2-3 nagyobb vagy 5-6 kisebb paradicsom
  • 150g sajt
  • petrezselyem
  • egy csipetnyi só, bors.

 

Mi így csináljuk:

Félbe vágjuk a megmosott padlizsánokat és kikanalazzuk a belsejüket. A padlizsán ,,hajókat” betesszük a sütőbe és 180 fokon kicsit elősütjük.

Amíg puhulnak a padlizsánok, egy serpenyőben megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát. Beleforgatjuk a darált húst és megvárjuk, amíg kifehéredik, majd kap egy kis színt.

Ezután hozzáadjuk a kockára vágott paradicsomot és a felkockázott padlizsán belsőket, sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk egy kicsit főni.
Bontunk egy Marokkói csicseriborsót, majd hozzáadjuk a paradicsomos husihoz. Megszórjuk egy kis aprított petrezselyem zölddel és hagyjuk egyet rottyanni.

A ragu el is készült! 😉

A már megpuhult padlizsánok belsejét megtöltjük a raguval, majd megszórjuk a tetejüket sajttal és mehetnek is vissza a sütőbe.

Ha a sajt szépen megpirult, el is készültek!

 

padlizsán, rakott padlizsán, paradicsom, darált hús, sajt, tálalás, petrezselyem, hagyma

Szombati ebéd tipp a POLCZ konyhájából

 

Nem is volt nehéz ugye? Előkészületekkel együtt pedig körülbelül 30 perc alatt kaptunk egy finom szombati ebédet, fölturbózott POLCZ Marokkói csicseriborsóval.

Ha valakinek önmagában kevés lenne, egy kis bulgurral vagy rizzsel bátran egészítse ki.

 

Küldjétek el nekünk, hogy ízlett!
Illetve várjuk az ötleteket, Ti hogyan szoktátok feldobni a POLCZ kajákat a közepesen lusta és/vagy rohanós napokon! 😊

 

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?

12 féle POLCZ étel online vásárlása