Házi kókusztej – mentes és gazdaságos

Növényi ,,tejet” vagy éppen tejszínt nem is olyan bonyolult otthon készíteni, ráadásul gazdaságosabb is lehet, mint bolti társai. Sőt, mindenféle adalékok és extra gépek nélkül is elkészíthető! A kókusztej például alap esetben csupán két összetevőből áll, ráadásul a kókusz önmagában is tele van értékes tápanyagokkal.

A szupergyors recept előtt még mesélünk kicsit a kókuszdióról!

A kókuszdió a kókuszpálma termése, ami feltehetően az Indiai-óceán szigeteiről vagy az Ázsia és Ausztrália közt elterülő szigetcsoportról indult ,,hódító útjára”. Ez esetben ez az állítás igaz is, hiszen az óceánba hullott kókuszdiók utazása révén honosodtak meg máshol is. Ennek köszönhetően a trópusokon ma már szinte mindenhol megtalálható.

A kókuszdió magától is lehullik a pálmáról, de addigra már szinte teljesen kiszárad, így kézi erővel szüretelik le a még friss diókat a magasból. A kókusz növény minden része hasznosítható, a kókuszdiót is számos módon felhasználhatjuk.

Teljes értékű, kalóriadús étel, ami ásványi anyagokban és vitaminokan is igen gazdag. Ugyan a dióbél nagy mennyiségben tartalmaz telített zsírsavakat, de ennek legnagyobb része laurinsav, ami kedvező élettani hatásokkal bír. Ilyen például, hogy megnöveli a jó koleszterinszintjét a vérben, ezzel megelőzve az érszűkületet.
A kókuszdió szárított fehér húsából készül a kókuszolaj is, amiről korábban már meséltünk nektek, ezt a sütés mellett bőrünkre is kenhetjük, hiszen remek bőrápoló.
A dióbél tele van minden ,,finomsággal”: rézben, kálciumban, mangánban, magnéziumban és cinkben is gazdag. Emellett pedig valóban finom, és számos módon felhasználható: készülhet belőle kókusztej, kókusztejszín vagy krém is.

fotó: Canva

Persze ne feledkezzünk meg a dióban található kókuszvízről sem, hiszen amellett, hogy kiváló frissítő ital, számos ásványi anyag és enzim forrása is, ami az emésztésünket is segítheti. Sőt, kutatások szerint öregedésgátló és rákellenes vegyületeket is tartalmaz.

No, de hogyan is készül az a híres házi kókusztej?

fotó: Canva

Nos, az elkészítése nagyon egyszerű, ugyanis mindössze víz és kókuszreszelék kell hozzá.
100 gramm kókuszreszelékhez adjunk körülbelül 800 ml vizet, majd alaposan turmixoljuk és szűrjük le. A kókusztejünk ezzel el is készült, ugye, milyen egyszerű?
TIPP: a kókusztejet ízesíthetjük ízlés szerint például fahéjjal vagy vaníliával, de akár édesíthető is, például mézzel.
BÓNUSZ TIPP: a leszűrt kókuszt nehogy kidobjátok, hiszen kiválóan használható süteményekhez vagy zabkásákhoz is!

Tudtátok, hogy a kókuszkrémet sok POLCZ készételben is megtaláljátok? A kókusz minden szuper alkotóelemével együtt. Ettől olyan istenien krémes a vegán Zöldséges lencseragunk vagy a húsos Ananászos csirkénk.



18 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?