Lecsó és lekvárbefőzés POLCZ üvegbe – Ti küldtétek!

Dübörög a befőzésszezon, és a POLCZ háza táján is megszaporodtak az üveges finomságokat megörökítő mutatós fotók. 🧉 A kamrák polcára ínycsiklandó lekvárok és lecsóvariációk kerültek, melyek megőriznek néhány üvegnyi nyári zamatot a zord hónapokra. 🍑🌶🧄Ti küldtétek rovatunk legújabb epizódjában ezekből a dunsztos csemegékből hoztunk nektek egy válogatást két remek lekvár és egy lecsó recepttel, hogy azok is inspirálódhassanak, akiket még nem ért utol a nagy befőzésláz. 😋

Ringló dzsem recepttel

ringló dzsem
Edit ilyen szép csomagolásban tette el pihenni dzsemes üvegeit.

Edit egy különleges szilvafajtát, a ringlót tette el kiürült POLCZ üvegeibe zamatos dzsem formájában, de elárulta nekünk, hogy nem ez az egyetlen gyümölcsös nyalánkság, ami idén nyáron a polcára került. 😋

“Az idei évben kissé elkapott a hév és sikerült ezen kívül még 12 gyümölcsből, virágból készíteni dzsemet, szörpöt…és még csak augusztus van 😃

Hozzávalók:

-1.5 kg ringló
-40 dkg cukor (vagy ennek megfelelő édesítő)
-1 tasak 3 in 1 dzsemfix

1. Én mindig a befőttesüvegek alapos átmosásával kezdem a lekvárfőzést.
2. Az alaposan megmosott, kimagozott, darabolt gyümölcsöt beöntöm a főzőedénybe és közepes lángon elkezdem főzni, közben folyamatosan keverem. Pár perc főzés után botmixerrel pürésítem a kívánt formáig (én szeretem, ha marad benne 1-2 apróbb darab gyümölcs is, ezért lesz dzsem és nem lekvár)
3. A dzsemfixet a kimért cukorral összekeverem és hozzáöntöm, állandó keverés mellett nagy lángon felforralom.
4. Forrás után még 3 percig folyamatos keverés mellett forrni hagyom a dzsemet vagy a lekvárt.
5. A 3 perces forralás után leveszem a tűzről, ha szükséges, eltávolítom a keletkezett habot. Ezután üvegbe töltöm, jól lezárom és kb 5 percre fejre állítom az üveget.
6. Melegdunsztba teszem, és miután kihűltek címkézem és mehetnek a polcra.”

Házi lecsó

lecsó
Éva guszta házi lecsója POLCZ üvegekben.

Le sem tagadhatnánk, hogy odavagyunk ezért a szaftos magyaros fogásért, egy kicsit lentebb fel is elevenítjük, miért jelent ilyen sokat a számunkra! 😉🍲 Ha a hagyományos paradicsomos, hagymás lecsóra gondolunk, összefut a nyál a szánkban! Éva is úgy gondolta, hogy a klasszikus változattal nem lőhet mellé. Minden plusz hozzávaló nélkül főzte meg friss nyári alapanyagokból, melyek megmelengetik majd a hűvös estéket, amikor előkerül a lecsós bödön egy kis csípős paprikával és friss kenyérrel.

“Lecsót tettem el benne, valóban nincs benne adalék, sem tartósítószer. Csak megfőztem és száraz dunsztba hagytam kihűlni.”

Sárgabaracklekvár a mama receptjével

sárgabaracklekvár
Ropogós magvas kenyérre kenve a legfinomabb.

Ilonáék évek óta a mama által a családra hagyományozott sárgabaracklekvár receptből készítik a befőttet. 🍑👌 A recept mindig nagy sikert arat a rokonok körében, akik szintén hazavisznek néhány üveggel a nagy nyári főzésből. Nemrég fedezték fel egyébként a POLCZ készételeket, a kiürült üvegek pedig nem sokáig árválkodtak üresen, hamar megteltek újra édes-savanyú finomságokkal. 😋

“Hozzávalók:

– 10 kg sárgabarack
– 2 kg kristálycukor
– 3 csomag 3+1 jamfix

A sárgabarackot megmossuk, kimagozzuk és egy nagy lábasba beletesszük. Gázelosztó fölött rotyogtatjuk, miközben gyakorta kevergetjük. Mikor puhára főtt, áttörjük – mi már ehhez botmixert használtunk. Beleöntjük a cukrot, majd öt percig forraljuk. A jamfixet a meleg barackba belekeverjük, majd felforraljuk az egészet. Takaréklángon hagyjuk, miközben a kifertőtlenített üvegekbe adagoljuk és celofánnal lefedjük. Legalább 5 percig fejre fordítva állni hagyjuk. Mielőtt mama üvegekbe szedte a lekvárt, forró vizet tett abba a tálcába, amibe a még üres üvegek álltak, így nem érte olyan hirtelen forróság.”

A befőttes üvegek sztárja

lekvár
Niki POLCZ üvegeinek új élete.

Sokszor merül fel a bejegyzéseinkben, milyen sokoldalúak a mi kis üvegeink, hiszen kompakt méretüknek hála valóban ezerféleképp újrahasznosíthatók és büszkék is vagyunk, amikor kreatívabbnál kreatívabb utóéletet adtok nekik.😊👌 Tökéletesek például desszertekhez, konyhai tárolónak, dekorációnak, vagy csak útravalóval megtöltve a hátizsákba, és természetesen a különféle házi befőttekhez is, legyen az valamilyen kompót, chutney, dzsem vagy épp lecsó. Niki szerint is épp megfelelőek élénk színű lekvárjainak. 😉

“Nálunk is van pár POLCZ üveg. A legjobb üvegek. De tényleg. Pont megfelelő a mérete.😊”

Lecsó (és más finomságok) Vica anyukájánál

Ebből a kamrából indult minden.

Arról már sokszor meséltünk nektek, hogy minden egy üveg lecsóval kezdődött, amit még Vica anyukája rakott el az éléskamrába szükség esetére. 🌶🍲 Most ugrunk egy kicsit az időben, a polcok és a helyszín ugyanaz, mindössze az üvegfelhozatalban következett be némi változás. Természetesen most is készült abból a bizonyos lecsóból, ráadásul a receptet is megosztjuk veletek, hogy kipróbálhassátok a POLCZ kaják mennyei elődjét. 😉

“Kb 7-8 db 8dl-es üveg megtöltéséhez való mennyiség:

– 1l napraforgó olaj
– 1kg vöröshagyma
– 1,5kg paradicsom
– 2,5kg paprika
– 1ek só
– 2ek fűszerpaprika

A hagymát felszeleteljük és olajon megdinszteljük, hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot és összefőzzük kb 10 perc alatt. Beletesszük a fűszereket, majd a széles szeletekre vágott paprikát is. 15 percig összefőzzük és üvegbe töltjük úgy, hogy alaposan lenyomkodjuk, így legalább 1 ujjnyi vastag olajréteg el fogja lepni. Lapkával lezárjuk és hagyjuk kihűlni.”