Földimogyoró: nem csak a mókusok kedvence!

Mielőtt belevágnánk az aprólékos mogyorómustrába, eláruljuk, hogy némi szemfényvesztésbe keveredtünk a blog témáját illetően.🤪🤔 A szakirodalom szerint a földimogyoró – melyről ebben a cikkben zömében szó lesz – neve ellenére nem tartozik a mogyorók nemzetségébe, sőt bármennyire meglepő, jóval közelebbi rokonságban áll a hüvelyesekkel, így az általunk ismert bab – és borsófélékkel. 🤓🌱 Az amerikai mogyoróként is címkézett közkedvelt élelmiszer kis mérete ellenére számtalan meglepetést tartogat! Ezekből gyűjtöttünk össze néhány igazán érdekes példát, hogy legyen min rágódni legközelebb a gyorsan kifogyó sós mogyorós tálka felett. 😉😋

Nem is annyira földi?

Mindenekelőtt ejtsünk pár szót a földimogyoró elképesztő biológiai sajátosságairól, de csak kellő tisztelettel, ugyanis a manapság kapható mogyorószemek genetikailag teljesen azonosak 10 ezer éves őseikkel. 🧐☝️ Állandóságuk mellett rendkívül változatosak, főként bokros és fekvő fajtáikat különíthetjük el – hazánkban rendszerint az előbbit termesztjük, mert gyorsabban és biztosabban beér. A növény termése egy különleges folyamatnak köszönheti, hogy végül a föld alatt köt ki. A virágokat tartó kocsány megnyúlik a virág megtermékenyülése után, így belefúródik a földbe, a termés pedig – a burgonyához hasonlóan – a földfelszín alatt fejlődik ki. 🤩🥜

Amerika és a földimogyoró

Itt még koránt sincs vége a mogyoróval összefüggésbe hozható furcsaságoknak. Bár a mókusok kedvelt eledelének származási helye Dél-Amerika, az ázsiai országok, India és Kína számítanak a világ elsődleges mogyorótermesztőinek. 😉🐿 Visszakanyarodva a szuperkontinensre, a neves antropológusok úgy vélik, az inkák már időszámításunk előtt 1500 évvel is nagy jelentőséget tulajdonítottak a földimogyorónak, melyet tömött zsákokban temettek halottaik mellé, hogy segítsék őket a túlvilágon.🤗👻 Peruból a 16. században indult útjára Amerika térhódításával egyidejűleg, hogy aztán a világ minden táján fogyasszák eredeti állapotban, sózva, pörkölve, lisztté őrölve, olajként vagy vajként, szárát és leveleit pedig takarmány gyanánt.

A földimogyoró vajként is nagyon finom.
Forrás: Canva

Ha pedig Amerika, akkor mogyoróvaj! 🏈🥜 És ez nem általános asszociáció, ugyanis az Egyesült Államokban 317 millió kilót esznek meg belőle évente. 🤭👌 Ehhez a számhoz valószínűleg hozzájárult a maga korában Bill Clinton, az Amerikai Egyesült Államok 42. elnöke is, aki előszeretettel falatozta a Fehér Házban Elvis Presley kedvenc ételét, a földimogyoróvajas banános szendvicset. A mogyoró azonban sokkal több, mint nemzeti ropogtatnivaló. Az Egyesült Államokban a földimogyorófarmok értéke meghaladja az egymilliárd dollárt, a mogyorókereskedelem pedig az egyik legjobban jövedelmező üzletág.💰🥜🌍

Vitaminbomba allergén

A „Nyomokban földimogyorót tartalmaz!” feliratot nem árt komolyan venni, ugyanis a földimogyoró-allergia az egyik leggyakoribb érzékenység, ráadásul komoly tünetekkel járhat, melyeket fontos mihamarabb kezelni.🥜🚫
Ennek ellenére a földimogyoró gazdag tápanyag – és vitaminforrás, olyan vegyületeket tartalmaz, melyekhez más élelmiszerekből csak ritkán jutunk hozzá. Nagy arányban található benne fehérje, kalcium, magnézium, antioxidánsok, B, E-vitamin és élelmi rost. Egy teáskanálnyi földimogyoró annyi rostot tartalmaz, mint egy szelet rozskenyér, ezért hiába magas az olajtartalma, diéta alatt is bátran fogyasztható. 🥗😍 Az E-vitamin erősíti az immunrendszert, enyhíti a meglévő betegségek tüneteit és lassítja az öregedést, a földimogyoró rendszeres fogyasztása pedig a napi E-vitamin szükséglet 16 százalékát fedezi!

Így készíts házilag földimogyoróvajat!

földimogyoróvaj házilag
Forrás: Canva

A karakteres ízű, krémes mogyoróvaj szerencsére itthon is egyre népszerűbb, ráadásul házilag is percek alatt elkészíthető, így biztosan csak az kerül bele, amit valóban szeretnénk.😉😋👌 Szükség lesz hozzá 2 csésze száraz, pörkölt, sózatlan földimogyoróra, melyet egy konyhai aprítóban 4-5 perc alatt készre darálunk. Hozzákeverünk 1-2 evőkanál mézet, hogy kellően édeskés legyen, majd ízlés szerint egy csipet sót is. Ha szeretnénk belevinni egy kis extra csavart, 1 kávéskanál vanília őrleménnyel megbolondíthatjuk.😍😋
Érdekesség egyébként, hogy a világ földimogyoró termésének mintegy feléből mogyoróvaj készül, így egy üvegnyivel – mondjuk egy kiürült POLCZ üvegnyivel 🤪😉 – mi is könnyen hozzájárulhatunk a föld éléskamrájának mennyei mogyoróvaj-állományához.

A földimogyorót főként az ázsiai konyha alkalmazza főételeiben, mint gyakori hozzávaló, de izgalmas aromája számtalan hazai fogást feldob. Mi a Zöldséges csirkeragunkat tettük még különlegesebbé egy kis mogyoróvajjal, Zöldséges lencseragunkat pedig felezett földimogyoróval koronázzuk ! 🤩😋✌️ Kóstoljátok meg gazdag, változatos alapanyagokból készült finomságainkat, a menü megkoronázásaként pedig kanalazzatok jóízűen a házilag készített vaníliás mogyoróvajból! 😉🥜



15 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?