Karácsonyi receptek – gyorsan finomat

Van élet az ünnepi fogásokon túl is! A tipikus Karácsonyi receptek helyett ezúttal hoztunk néhány mennyei zöldséges, gyorsan elkészíthető finomságot, amit akár a két ünnep között is elkészíthettek.
Ha már unjátok a sok húst, mégis laktató ebédre vágytok, próbáljátok ki ezeket a recepteket (persze ízlés szerint földobhatjátok őket például baconnel, füstölt hússal vagy kolbásszal is).

Ezek az ételek nem csak a ,,pizsamás” napokra tökéletesek, hiszen, ha vendégeket vártok, akkor egy ünnepi tálalással máris tökéletes vendégváró ebéd vagy vacsora lesz belőlük. Ráadásul nem is kell órákig a konyhában sürgölődni hozzájuk.  😉

,,Kímélő” zöldséges fogások karácsonyra

Zöldséges galette

A galette tulajdonképpen egy francia vajas pite, ami azért szuper, mert akár édes, akár sós töltelékkel is elkészíthetjük. Ezúttal mi a POLCZ Marokkói csicseriborsót választottuk, így egy igazán laktató és zöldségekkel teli fogást kaptunk.

Galette Marokkói csicseriborsóval

Hozzávalók (kb. 30 cm átmérőjű galettehez):

A tésztához a lisztet, a sót és a hideg margarint összemorzsoljuk, majd a tojással és egy kevés hideg vízzel tésztává gyúrjuk. Ezután körülbelül 20 percre fóliába csomagolva hűtőbe tesszük.
Ha kipihente magát a tészta, körülbelül fél centi vastagságúra kinyújtjuk. Ne aggódjatok, ha nem lesz tökéletesen kerek a forma, a galette nem a szabályosságáról híres. Nyugodtan lehet rusztikus. 😉

Érdemes a ,,betöltés” előtt még áttenni a sütőpapírra, hogy könnyen sütőbe tudjátok tenni. Ezután jöhet is a töltelék! A szélein 6-7 cm-t érdemes üresen hagyni, a tészta többi részére mehet a Marokkói csicseriborsó. Szórjátok meg spenóttal és sajttal, majd a tészta széleit hatszög alakban hajtsátok be, kenjétek meg egy pici olajjal és mehet is a sütőbe. 190 fokon kb. 25 perc alatt elkészül.

Ünnepi ,,hamis pite”

Talán a világ legegyszerűbb étele a ,,karácsonyi receptek” kategóriában, mivel mindössze két hozzávalóból áll.
Ez az étel például tökéletes személyekre ,,porciózva” is kis tálkákban, ha pedig karácsonyi formába töltitek, az ünnepi asztal éke is lehet. (Természetesen készülhet nagyobb sütőformában is.)

Egyszerű, de nagyszerű karácsonyi fogás

Hozzávalók (3 adaghoz):

A burgonyát meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk (maximum fél centi). A formák alját kibéleljük ezekkel a vékony szeletekkel, rákanalazzuk a Mexikói zöldségragut, majd lefedjük az egészet még egy sor burgonyával. A legfelső burgonya réteg tetejét vékonyan megkenjünk olajjal, megszórjuk egy csipet frissen őrölt borssal.

Mehetnek is a sütőbe, 20 perc alatt 200 fokon tökéletesen megpirulnak.

Rakott padlizsán

A padlizsán egy nagyon sokoldalú zöldség, ami így, rakott formában is isteni. Ezúttal POLCZ Chilis babbal dobtuk föl, a végeredmény pedig egy nagyon finom zöldséges főétel lett.

Rakott padlizsán Chilis babbal

Hozzávalók (4 személyre):

A padlizsánokat kb. 1 cm vastag szeletekre vágjuk, majd egy kis olívaolajjal megkenve 20 perc alatt megsütjük őket a sütőben.

Ezalatt a répát felkarikázzuk és kevés olajon megpirítjuk. Ha megpirult a répa, felöntjük a Chilis babbal és a hámozott paradicsommal, majd hagyjuk egy picit összefőni. Ha húsos fogásra vágytok, akkor tegyetek a szószhoz egy kis darált húst is.

A tál alját vékonyan kiolajozzuk, majd egy kanálnyi szósszal megkenjük. Jöhet egy réteg sült padlizsán, rá egy adag szósz, majd egy újabb réteg padlizsán és egy újabb réteg szósz. Az egészet egy padlizsán réteggel zárjuk, aminek a tetejére mehet a reszelt (növényi) sajt.
Sütőben 200 fokon körülbelül 20 perc alatt elkészül.

Örömteli készülődést kívánunk Nektek az Ünnepekre! Ne feledjétek, a POLCZ készételekre mindig számíthattok! Csempésszétek be őket bátran a karácsonyi receptek közé akkor is, ha csak egy gyors finomságot ütnétek össze két filmnézés között, és akkor is, ha vendégeket vártok. 😉

Most hétvégén már az adventi koszorú első gyertyáját gyújtjuk, jövő héten pedig érkezik a Mikulás! Annyit már most elárulunk, hogy hozzánk megint egy picit előbb érkezik és persze nem üres kézzel jön… Maradjatok résen, hamarosan jelentkezünk a részletekkel! 😊



12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?