Őszi saláta kedvenceink – pár perces receptek

Szerintünk ősszel lehet a legfinomabb salátákat készíteni. Le is írtunk néhány favorit saláta receptet, amiket érdemes kipróbálni!

Ilyenkor, az ősz és a nyár határán kényeztet minket legjobban a természet mindenféle szezonális zöldséggel és gyümölccsel. Elérhető még a paradicsom, nem késő lecsót főzni, van padlizsán és cukkini is, de lassan, főleg a hűvösebb estéken, jól esik sütőtököt és céklát sütni a sütőben. Ezt a zöldség-gazdagságot érdemes kihasználni, és laktató-tápláló nyers és főtt saláta finomságokat készíteni. Eláruljuk, mik a mi kedvenceink ebben az időszakban, amiket csak pár perc összedobni – igaz, némelyikkel érdemes előre tervezni, mert finomabb, ha a hűtőben hagyod összeérni az ízeket.

„Lecsó” saláta

Egy kis vöröshagymát uborkagyalun szeletelj hajszálvékonyra, sózd meg és facsarj rá citromlevet. Hagyd így állni pár percig, ez elveszi az erejét. Közben néhány paprikát és paradicsomot vágj tetszés szerinti formára – nálunk a lecsóba a paprika karikákban, a paradicsom pedig gerezdekre vágva kerül, így a salátába is így tesszük. A zöldségeket tedd egy nagy tálba, sózd és borsozd. Egy evőkanál hidegen sajtolt napraforgó olajat keverj el (füstölt) pirospaprikával, majd locsold a zöldségekre. Az egészet forgasd össze, és ha teheted, hagy állni a hűtőben.

„Ratatouille” saláta

Lényegében ugyanaz, mint a fenti, csak vékonyra szelt nyers cukkinit és csíkokra vágott bazsalikom levelet is keverj hozzá, és hagyd el a pirospaprikát.

Rizssaláta, tésztasaláta

Ha készítettél főtt rizst a currys ételeink mellé (Zöldséges  lencseragu és Zöldséges csirkeragu), vagy tésztát a mustároshoz (Mustáros marhahús), és maradt belőle (vagy előrelátóan dupla adagot főztél), akkor a maradékból készíts laktató salátát. A variációk száma végtelen, és mindenki másra esküszik. Szerintünk a legfinomabb (és szép színes) uborkával, lilahagymával, kukoricával, füstölt sajttal és joghurtos-fokhagymás öntettel. Ha vegán vagy, készíts öntetet növényi joghurtból, és adj hozzá fokhagymát, füstölt pirospaprikát és sörélesztő pelyhet.

Szecskasaláta

Ha van egy szeletelő/reszelő betéttel ellátott konyhai robotgéped, nyert ügyed van. Pillanatok alatt készíthetsz salátát, és a variációknak tényleg csak a fantáziád, illetve a rendelkezésedre álló zöldségek szabnak határt. Érdemes kísérletezni és megalkotni a saját kedvenc kombinációdat! Csak told be a gépbe a zöldségeket, például sárgarépát, zellerszárat, káposztát, gombát, kápia paprikát egymás után.

Joghurtos céklasaláta

Reszeld le a céklát nagy lyukú reszelőn, majd száraz serpenyőben melegítsd (süsd-párold) kevergetve, amíg kicsit megpuhul és kiszárad, azaz elpárolog a leve. Ekkor, még melegen, keverd össze fokhagymás sós joghurttal. Langyosan is, behűtve is finom. Elkészíthető cékla helyett sárgarépával is, vagy akár vegyesen.

Zöld mangó saláta

Tudtátok, hogy az éretlen mangót is meg lehet enni? Amióta kipróbáltuk ezt a receptet, azóta gyakran veszünk mangót. Akkor is, ha éretlen – és lássuk be, többnyire az. Próbáljátok ki ti is ezt az egzotikus salátát, ami nagyon finom, ha a currys ételeink (Zöldséges  lencseragu és Zöldséges csirkeragu és főtt rizs mellé tálaljátok! Egy zöld mangót hámozz meg és vágd gyufaszál méretű csíkokra. Apríts hozzá egy uborkát, egy piros kaliforniai paprikát, egy lilahagymát (vagy néhány szál újhagymát) és egy szál sárgarépát. Forgasd össze a zöldségeket, keverj hozzá petrezselyem vagy koriander zöldet, friss mentát, bazsalikomot. Készíts öntetet szójaszószból, lime levéből és szezámolajból, öntsd a zöldségekre. Tálald ízlés szerint csilipehellyel, pörkölt földimogyoróval.

Avokádós, tortillás saláta

Készíts zöldsaláta alapot – rengeteg lehetőséged van: római saláta, bébispenót, tölgylevél saláta, madárbegy, rukkola, bébi mángold, zsenge céklalevél. Egy érett avokádót vágj kockákra, egy marék koktélparadicsomot felekre, egy kisebb uborkát negyed cikkekre, és halmozd őket a zöldsaláta tetejére. Készíts öntetet lime vagy citrom levéből, olívaolajból, sóval, borssal és ha szereted, római köménnyel és csilipehellyel. Csorgasd az öntetet a zöldségekre. Néhány tortilla lapot vágj csíkokra, és egy kevés olajban süsd ropogósra. Tálald a salátát a ropogós tortillával és a POLCZ Chilis babbal.

12 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?