cukkini

Cukkini a szuperzöldség

Nagyra nőtt uborka, ami tök ízű…mi az? Nos, ez bizony a cukkini!
Kívülről akár egy óriás uborkának is nézhetjük ezt a sokoldalú zöldséget, ami a tökfélék családjába tartozik. Rengeteg módon elkészíthetjük, még akár süteményekbe is kiváló. Emellett pedig számos jó tulajdonságával segít egészségünk megőrzésében.

Cukkini: tele minden jóval

Őshazája Mexikó és Guatemala, ahol már igen régóta szerves része az étrendnek, Európában azonban csak a 20. századtól lett elterjedt. Valószínűleg a legtöbbek lelki szemei előtt a ’cukkini’ rántott formában jelenik meg, de higgyétek el, ebben a zöldségben sokkal több van ennél. 😉

A cukkini 95% a víz, vagyis szuper segítség szervezetünk vízkészletének feltöltésében is. Emellett rost és ásványi anyag tartalma is magas. Káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot, kalciumot, béta-karotint, A-, B1-, B2-, B6- és C-vitaminokat is tartalmaz, illetve remek folsav forrás. Jó hír, hogy rendkívül alacsony a kalória tartalma, ezért szinte bármilyen diétába beilleszthető.

Érdemes minél fiatalabb korban leszüretelni (vagy zsenge cukkinit választani a zöldségesnél 😉 ), hiszen ekkor még tele van sok értékes tápanyaggal: a 20 cm körüli friss zöldségeket hűtőben körülbelül 1 hétig tárolhatjuk.
Óriás méretűre is képes megnőni, így csaknem 1 méteres is lehet, de ilyenkor már nem túl ízletes és kemény is.
Zöld héját is érdemes elfogyasztani, hiszen ez is tele van értékes tápanyagokkal, többek közt luteinnel, ami szemünk egészségének megőrzésében játszik fontos szerepet.

Magas élelmi rost és víz tartalmának köszönhetően segíti az emésztést, antioxidáns tartalma miatt pedig lassítja az öregedési folyamatokat. Ezen felül csökkenti a vércukor szintet, javítja a vérkeringést és gyulladás csökkentő hatással is bír.

Van élet a rántott cukkinin túl is…

Fogyaszthatjuk nyersen salátákhoz, de készíthetünk belőle pörköltet, zöldség fasírtot, levest, főzeléket, köretet, feltétet, lecsót, lehet a nyári grillpartyk fontos résztvevője vagy akár süteményekhez is kiválóan használható.

töltött cukkini
POLCZ Chilis babos töltött cukkini Bea konyhájából

Korábbi blogbejegyzéseink között találtok töltött cukkinis finomságot is, amihez kedvenc POLCZ konzerveteket is használhatjátok töltelékként. Emellett pedig a cukkini virága is ehető, amit leszedése után azonnal érdemes elkészíteni (rántani vagy tölteni).

Készételeink között a Zöldséges lencseraguban találkozhattok ezzel a zöldséggel, de a cukkini rajongóknak eláruljuk, hogy tervezünk még sok finomságot vele a közeljövőben. 😉



13 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?