Mi a Speciál?

A Speciál egy kis doboz kényelem: van belőle főétel és van leves is. Egy adagos, adalékoktól mentes ebéd vagy vacsora.
Olyan étel, amit nem kell hűteni, mégsem romlik meg, ezért otthon és a munkahelyeden is tarthatsz pár dobozzal a polcon.
A Speciálok ott lesznek, hogy megmentsenek a “bűnözéstől”, amikor S.O.S. kellene valamit enni.

Gyakori kérdések a Speciálokról

Miért Speciál?

Termékeinknek a Speciál nevet adtuk. Speciálisak, mert mentesek az élelmiszeriparban elterjedt adalékanyagoktól, a cukortól és a finomított szénhidrátoktól.

Tehát ne valami extravagáns gourmet fogásra számíts, mert ezek az ételek sokkal inkább háziasak. Egyszerűek, mintha otthon készültek volna.

Az adalékmentes az jelenti, hogy teljesen "E" mentes?

Ezek a receptek úgy készülnek, mint egy gondos háziasszony konyhájában, aki féltő gonddal választja ki, milyen alapanyagokból főzi meg a család ebédjét. A felhasznált összetevőkben ne legyenek adalékok: tehát a só ne legyen csomósodásgátlóval kezelve, a fűszerkeverékekben ne legyen ízfokozó, a tejszínben le legyen karragén stb.

Ugyanakkor fontosnak tartjuk, hogy a Speciálok pl. cukor mentesek is legyenek ezért, ahol édesíteni kell valamit, ott xilitet használunk. A xilit hivatalosan az édesítőszerek közé tartozik és az E967-es számmal jelölik.

Valamint a lekvároknál mi is használunk pektint, ami az emberi étrend szerves összetevője, mivel majdnem az összes, ember által fogyasztott zöldségben és gyümölcsben megtalálható. A gyümölcsből kivont formája viszont már szintén számmal jelölt: E440.

Mit értetek az alatt, hogy valódi alapanyagokból készülnek?

Az ételek készítésénél alapvető, hogy nem használunk adalékanyagokat. Nem adunk azért kemikáliákat a receptekhez, hogy tovább elálljanak vagy jobban nézzenek ki, mikor kinyitjuk a csomagolást.

Sőt, egy lépéssel tovább megyünk: azokat a ritka alapanyagokat is felkutatjuk, amikben szintén nincs adalék felhasználva. Ez ma sajnos nem is olyan egyszerű. Alig akad olyan só, amiben nincs csomósodás gátló. Olyan tejszín, amiben ne lenne karragén vagy guargumi. Olyan befőtt vagy mustár, amiben nincs cukor.

Ezeket betartva tudunk olyan finom ízű Speciálokat csinálni, amik olyanok, mintha otthon készültek volna. Az értékes alapanyag nincs kispórolva és térfogatnövelő szerekkel helyettesítve vagy állagjavítókkal feljavítva.

Tényleg 2 perc alatt kész?

Igen, Neked csak meg kell melegíteni – 2 perc – és kész. A legtöbb Speciál utána azonnal fogyasztható. Ahol külön köretet javaslunk készíteni, ott azt fel is tüntetjük. A Mustáros marhahús például ilyen étel, de így is 5-10 perc alatt elkészülhetsz vele, akár 2 személy részére.

Mire számíthatsz, ha kibontasz egy dobozt?

Mivel nem használunk adalékokat, az ételek elsőre akár furcsának is tűnhetnek. Egyikben sincs emulgeáló szer, ezért az olaj például kicsapódhat.

Gondolj arra, mikor otthon főzöl egy főzeléket, levest vagy pörköltet. Ha marad belőle, már pár óra múlva sem lesz olyan ínycsiklandó kinézete, mint mikor még frissen gőzölgött. A mi ételeink is hasonlóan fognak kinézni.

Ezért borítsd a dobozt egy tányérra vagy serpenyőbe és melegítsd meg. Ezután már olyan lesz, mintha most végeztél volna a főzéssel.

Felvizezve és állagjavítókat használva elérhetnénk kívánatosabb állagot mikor kibontod a dobozt. Adalékokkal hidegen is olyan állagú lehetne az étel, mintha most főzted volna, de mi pont ezt nem akarjuk.

Mennyi tápanyag marad az ételekben?

Hőkezelés során, amilyen az otthoni főzés is, a zöldségekből, gyümölcsökből vesznek el vitaminok. Ezért is nagyon egészséges és ajánlott friss salátákat, nyers zöldségeket, gyümölcsöket enni.

A Speciálok hőkezelése hasonló, mint az otthoni főzés. Annyiban tér el, hogy a hermetikusan lezárt csomagolásnak köszönhetően addig nem fog megromlani az étel, amíg ki nem nyitjuk. Ezért kell felbontás után elfogyasztani.

A Speciálokat azért készítjük, hogy ha nincs időd főzni, de szeretnéd az ipari adalékokat elkerülni, akkor legyen gyors alternatíva. Mi sem minden étkezésre ilyet eszünk. Szeretünk sok gyümölcsöt és friss salátát is enni. Ha viszont nincs időnk vagy kedvünk főzni és meleg ételre vágyunk, akkor imádjuk, hogy mindig kéznél vannak.

Hűtés nélkül hetekig eláll a polcon - tartósítószerek nélkül. Hogy lehetséges ez?

Kizárólag a biztonságos és gondos hőkezelésnek, a hermetikusan zárt csomagolásnak köszönhetően hűtés nélkül hetekig eláll a polcon. Termékeinket csak hőkezeléssel tartósítjuk. Húsos és zöldséges ételeinket csírátlanítjuk, lekvárjainkat pasztőrözzük.

Ez az eljárás messze több odafigyelést, ellenőrzést és költséget igényel, mint a kémiai tartósítás. Ezért találkozunk mindenhol annyi tartósítószerrel, mert használatuk egyszerűbb és olcsóbb is.

Olvasd el az erről szóló blog bejegyzésünket itt.

Mekkora az adag?

Minden termékünk 350g-os. Nyilván étvágytól függ, de egy átlag embernek bőven elég ez a mennyiség egy fő étkezésre. A doboz kézben fogva kicsinek tűnhet, de ha kiborítod egy tányérra, látni fogod, hogy ez egy rendes adag.

Lányok közül többen meg se tudták enni egyszerre, ugyanakkor a nagyobb étkűek ehetnek a főételek előtt egy levest vagy utána valami desszertet.

Szerintünk és többségében azok szerint, akik már kóstolták, ez a 350g-os adag pont elég ahhoz, hogy jól lakj és elkerüld az evés utáni kajakómát.