A fűszerektől az adalékanyagokig

A mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek napjainkra furcsamód hűtőnk és kamránk tartalmának elfogadott alapanyagai lettek.🤔🤷‍♀️ Noha ezeket a vegyületeket a baktériumok ellen vetik be, gyakorta eredményeznek káros reakciókat, sőt, önmagukban akár mérgezők is lehetnek.🤢🚫 A szándék egyértelmű, hiszen egyéni és élelmiszeripari szempontból is fontos, hogy az ennivaló minél hosszabb ideig elálljon. A kérdés már csak az, milyen eszközzel és milyen áron érjük ezt el?🧐❓ Az ételek tartósítása régebbre nyúlik vissza, mint azt gondolnánk, de vajon hogyan jutottunk el az egyszerű fűszerektől a mai egészségkárosító verziókig és fogyasztóként milyen technológiában bízhatunk egészségünk megőrzése érdekében?

Tartósítószerek a múltból

Az élelmiszer-adalékanyagok témája valóságos aknamező, hiszen számtalan ellentmondásos információ kering a kérdéskörrel kapcsolatban a világhálón. Ahhoz azonban nem kell egy véleményen lennünk, hogy tudjuk, maga a törekvés majdhogynem egyidős az emberiséggel.👴🤓📜 Az egész tulajdonképpen ételt ízesítő hozzávalókkal kezdődött még i.e.3000 körül, amikor megindultak az első kereskedelmi karavánok megpakolva illatos fűszerekkel
– ez volt ugyanis az élelmiszerek tartósításának leggyakoribb módja.😉👌

Tudtátok, hogy az indiai curryt például kimondottan erre a célra fejlesztették ki? 🤩🔥 Az extra csípős összetevők megakadályozták a mikroorganizmusok szaporodását, éppúgy, ahogy a későbbiekben használatos füstölési módszer, vagy a só, mely kifejezetten értékes árunak számított az ókorban.💰🧂
Az idő előrehaladtával gombamód szaporodtak a különféle tartósítási technológiák. Sóoldat, ecet, alkohol, olajok, tejsav. Többszáz évnek kellett eltelnie, mire a 19. században megjelentek a hagyományostól eltérő, kémiai tartósítószerek az élelmiszerekben, melyek a 20. század fogyasztói társadalmában terjedtek csak el igazán. 🛒

tartósítószerek a múltból
Forrás: Canva

Tartósítószerek és betegségek

A hosszú ideig frissen maradó élelmiszerek iránti növekvő kereslet kihívások elé állította a forgalmazókat az élelmiszerek biztonságát és minőségét illetően.🧑‍🔬🧐🍎 A mesterséges, kémiai anyagok ezekre a kihívásokra igyekeztek választ adni, a frissesség megőrzése mellett azonban nem számoltak az esetleges negatív mellékhatásokkal.🥴🥵 A tartósítószerek ennek következtében mindinkább olyan anyagokká váltak, melyekből valószínűleg nem fogyasztanánk, ha ránk törne az éhség. Ugyanakkor tekintve, hogy mára több mint 300-ra nőtt az élelmiszeriparban felhasznált típusaik száma, sajnos szinte megkerülhetetlenné váltak. 🙄

Allergiás tünetek, súlynövekedés, májbetegségek, asztma, gyulladások, vese – és pajzsmirigy károsodás.
Sorolhatnánk a tartósítószerek számlájára írható egészségügyi problémákat.😷🏥
A legkárosabb adalékokat megtalálhatjuk fagyáselleni és festékeltávolító anyagként (propilén glikol és karboximetilcellulóz), salétromsavként (nátrium nitrát) vagy vegyi gátlószerként (malein hidrazid). Már pusztán nevüket tekintve sem túl bizalom gerjesztők.😬🧪☠️ A Centers for Disease Control (CDC) becslései szerint évente
5 000 halálesetet okoznak az ehhez hasonló élelmiszeripari megbetegedések.

Tartósítószerek a szebb gyümölcsökért
Forrás: Canva

POLCZ megoldás

Felismerve a kockázatot, elindult egy újfajta törekvés is és szerencsére egyre több gyártó/forgalmazó igyekszik csökkenteni, vagy teljesen kiiktatni élelmiszereiből a nem kívánatos összetevőket. (Bár azért nem árt időt szánni a címkék alapos fürkészésére!) Büszkék vagyunk rá, hogy készételeink gyártási folyamata során csak olyan alapanyagokat vásárolunk, melyek rendelkeznek a megfelelő tanúsítványokkal és már alapanyagszinten sem tartalmaznak felesleges adalékokat.😍👌🌱 A POLCZ konyha szorgos háziasszonyai végigböngészik a termékek összetevőit, hogy elkerüljék például a csomósodásgátlóval dúsított sót vagy a tartósítószeres mustárt. 😁👀💯

A húsok sem maradnak ki a szigorú mustra alól! Csak hagyományos feldolgozású, színhús termékek kerülhetnek darálónkba, messziről elkerülve a ,,csontokról mechanikus úton lefejtett hús” fogalmát. 🍗🏆
Úgy válogatjuk össze a hozzávalókat, mintha a saját ebédünkhöz vagy vacsoránkhoz tennénk, vagyis mi is megvesszük azt a kókuszolajat, melyet egyébként valamelyik bioboltban szereznénk be.🥥🌱 Ezért ilyen jó ízűek a POLCZ-os ételek, mert szuper alapanyagokból, aromák, ízfokozók nélkül készülnek, mintha csak otthon, a konyhában főztük volna őket.🤩😋

Hagyomány és modernitás

Tartósítószerek otthon, hagyományosan
Vica anyukájának kamrájában jól megfér a hagyomány és a modernitás 🙂

Noha a hagyományos befőzésielv nem változik, természetesen mi is a modern technikát hívjuk segítségül, pontosabban a magas hőmérsékletet (100°C fölött), melyen a romlást okozó baktériumok már életképtelenek.🥳🔥 Hogy szaporodásuk ne indulhasson újra, vákuumot alkalmazunk, így a légmentességnek köszönhetően ez a folyamat megszakad, a káros mikroorganizmus pedig, ami a romlást eredményezné garantáltan elpusztul.😉👻

Az eljárásnak köszönhetően kedvenc POLCZ csemegéiteket nyugodt szívvel eltarthatjátok közel egy évig hűtés nélkül is.🤩🥶 Felbontás után már csak 2 perc melegítés, és már kész is a tápanyagban gazdag, laktató ebéd vagy vacsora, pont úgy, mintha frissen főztétek volna.😉😋🍲 Adalékanyagoktól, tartósítószerektől mentesen, ahogy a „régi szép időkben”.😊🌿



15 féle POLCZ étel online vásárlása

Olvasd el, mit írtak rólunk!

Gyakran ismételt kérdések a POLCZ ételekről

Hol tudom beszerezni a POLCZ ételeket?